ေ ပန္ခ်ာဂါဗီယာ-ဇီ၀ေျမၾသဇာႏွင့္ဇီ၀ပိုးသတ္ေဆး။
ပန္ခ်ာဂါဗီယာ ဇီ၀ေဆးရည္ကို ေအာက္ပါပစၥည္းမ်ား အသုံးျပဳျခင္းျဖင့္ သီးႏွံစိုက္ပ်ိဳးေရးတြင္ အကိိ်ဳးရွိစြာ အသုံးျပဳႏုိင္ပါသည္။ ပန္ခ်ာဂါဗီယာေဆးရည္တြင္ အပင္အတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ အာဟာရအားလုံးနီးပါးႏွင့္ဗီတာမင္မ်ား ပါ၀င္ပါသည္။ပန္ခ်ာဂါဗီယာ ေဆးရည္ ၂၀လီတာ ေဖ်ာ္စပ္ရန္ ျဖစ္ပါသည္။
ႏြားေခ်းလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ = ၅kg (cow dung)
ႏြားေသး = ၂ လီတာ
ႏို႔ခ်ဥ္ = ၂လီတာ
ႏြားႏို႔ = ၂လီတာ
ႏြားႏို႔မွျပဳလုပ္ေသာေထာပတ္ =၅၀က်ပ္သား
ၾကံရည္ =၃ လီတာ
အုန္းစိမ္းရည္ = ၃ လီတာ
ထနး္ရည္(သို႔)စပ်စ္ရည္ =၂လီတာ
ငွက္ေပ်ာ္သီးမွည့္ =၁၂ လုံး
ေရ = လိုသေလာက္
ေဖာ္စပ္နည္း။
ဦးစြာအ၀က်ယ္ေျမအိုး(သို႔) ပလတ္စတစ္ခြက္တစ္ခုတြင္ ႏြားေခ်းႏွင့္ ေထာပတ္တို႔ကိုထည့္ၿပီး တရက္လ်ွင္ မိနစ္၂၀ခန္႔ ၃ရက္ဆက္တိုက္ေမႊပါ။
၄ရက္ေန႔ေျမာက္တြင္ က်န္ပစၥည္းအားလုံးထည့္ၿပီး တေန႔ ၂ ၾကိမ္ႏႈန္းျဖင့္ ၁၅ရက္ဆက္တိုက္ေမႊပါ။
ထိုသို႔ေဆာင္ရြက္ျခင္းျဖင့္ ပန္ခ်ာဂါဘီယာ ေဆးရည္သည္ ၁၈ရက္ေန႔ေျမာက္ကစျပီး အသုံးျပဳနိုင္သည္ျဖစ္သည္။(ေဆးရည္သက္တမ္း ၆လ ျဖစ္သည္)
ယင္မ်ားဥခ်ျခင္းမွ ကာကြယ္နိုင္ရန္ အ၀ကိုျခင္ေထာင္စျဖင့္ ဖုံးအုပ္ထားရမည္။
မွတ္ခ်က္။
ေဖာ္စပ္ရာတြင္ ၾကံရည္မရရွိနိုင္ပါက ေရ၃လီတာကို ထန္းလ်က္ ၅၀၀g ႏွင့္ေဖ်ာ္ျပီ ၾကံရည္အစားအသုံးျပဳနိုင္ပါသည္။
ထန္းရည္မရရွိပါက တေစးမႈန္႔၁၀၀ဂရမ္နွင့္ ထန္းလ်က္၁၀၀ဂရမ္တို႔အား ေရေႏြး၂လီတာတြင္ေဖ်ာ္ျပီ မိနစ္၃၀ခန္႔ အေအးခံကာ အသုံးျပဳနိုင္ပါသည္။
အျခားနည္းတခုမွာ အုန္းစိမ္းရည္အား ပလတ္စတစ္ဘူးျဖင့္ ၁၀ရက္ခန္႔ အလုံပိတ္ျပီးထန္းရည္အစား အသုံးျပဳနိုင္ပါသည္။
ပန္ခ်ာဂါဘီယာ ၏ဂုဏ္သတၱိမ်ား။
ပန္ခ်ာဂါဘီယာ တြင္နိုက္ထရိုဂ်င္၊ ေဖာ့စေဖာရပ္၊ ပိုတက္စီယမ္ တို႔အျပင္ အနည္းလိုအာဟာရ ၁၃မ်ိဳး ပါ၀င္သည္။
ထိုအျပင္ ဗီတာမင္မ်ား၊ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ အမိုင္ႏိုအက္စစ္မ်ား၊ အပင္ၾကီးထြားမႈကိုအားေပးေသာ IAA ႏွင့္GAAကဲ့သို႔ေသာ ေဟာ္မုန္းမ်ားႏွင့္ အဇိုတိုဘက္တာ ၊ ေဖာ္စေဖာရပ္ ကို ေဖ်ာ္ေပးနိုင္သည့္ ေဖာ္စဖိုဘက္တီးရီးယား၊ ဆူတိုမိုနပ္စ္ စေသာအက်ိဳးျပဳ အဏုဇီ၀ပိုးမ်ား ပါ၀င္သည္။
ပန္ခ်ာဂါဘီယာအား တာမီးနားဒို စိုက္ပ်ိဳးေရးတကၠသိုလ္တြင္ ဓါတ္ခြဲစမ္းသပ္ ေတြ႔ရွိမႈ။
စဥ္အေၾကာင္းအရာေဖ်ာ္စပ္ျပီး ၾကာျမင့္သည့္ရက္၀710151PH 5.65 3.92 4.69 5.182EC(dsm-1) 9.3 11.2 10.4 8.23ရရွိနိုင္ေသာN2 ppm - 298 376 4854။ p2o5 ppm - 645 760 8655 K ppm -
940154016486Organic carbon (%) - 0.49 0.53 0.617IAA ppm - 10.8 11.8 12.18GAA ppm - 4.9 5.8 5.29To sugarppm - 345 386 58610Bacteria(x 106) 0.22 5.2 6.4 9411မႈိ -fungus 3x1024.5x1034.5x10446x10412အက္တီနိုမိုက္ဆိ (တ္စ္) 17x1020x10 20x1019x10(source; book on Panchagavya Manual)
အလားတူပင္ အကိ်ဳးျပဳအဏုဇီ၀ပိုးမ်ား ပါ၀င္မႈကို India ႏုုိင္ငံ Changa Pattu တြင္ရွိသည့္ Central biocontrol laboratory တြင္ Dr. A R Soliyappon မွ ေတြ႔ရွိခ်က္မွာ ေအာက္ပါအတိုင္း ျဖစ္ပါသည္။(၁ ဂရမ္တြင္ အကိ်ဳးျပဳ အဏုဇီ၀ပိုး ပါ၀င္မႈျဖစ္ပါသည္။
ႏုိင္ထရုိဂ်င္ကို ဖမ္းယူႏုိင္ေသာ အဇုိစပိုင္ရီလမ္ ---------------------- 10x10
ႏုိက္ထရုိဂ်င္ကုိ ဖမ္းယူႏိုင္ေသာ အဇိုဘက္တာ ---------------------- 10x9
Phosphorus ဖမ္းယူႏုိင္ေသာ phospho bacteria ------------------ 10x7
အပင္၏ခံႏုိင္ရည္ကုိ တိုးတက္ေစသည့္ Sodomonus --------------- 10x6
Panchagavya တြင္ ပါ၀င္ေသာ အာဟာရမ်ား။
စဥ္အေၾကာင္းအရာပမာဏ1pH 6.022Ec 3.023TDs 3.4 (in weight)4Nitrogen6650 ppm5Phosphorus4310 ppm6Potassium5200 ppm7Sodium1600 ppm8Calcium1000 ppm9Magnesium 840 ppm10Chloride 248.5 ppm11Boron 0.422 ppm12Manganese 14.8 ppm13Iron142.5 ppm14Zinc 82 ppm15Copper 58 ppm16Sulphur 0.56 ppm
Panchagavya သုံးစြဲနည္း။
ပန္ခ်ာဂါဘီယာဇီ၀အာဟာရအား 3% ေဖၚစပ္ျပီး ပက္ဖ်န္းအသုံးျပဳျခင္းသည္ အေကာင္းဆုံးျဖစ္ပါသည္။
သို႔ျဖစ္ပါသျဖင့္ Panchagavya ေဆးရည္(၃)လီတာအား ေရ(၁၀၀)လီတာတြင္ ေဖ်ာ္ျပီးေဆးဖ်န္းပုန္းထဲသို႔ ထည့္သြင္းရာတြင္ အဖတ္မ်ားမပါေအာင္ စစ္ျပီးထည့္ကာ ပက္ဖ်န္းလုိသည့္ သီးႏွံမ်ားအား ပက္ဖ်န္းေပးႏုိင္ပါသည္။
သြင္းေရတြင္ေရာရန္။
ရုိးရုိးနည္းျဖင့္ ေရသြင္းေပးလ်ွင္ျဖစ္ေစ၊ အစက္ခ်နည္းအရ ေရသြင္းေပးလ်ွင္ျဖစ္ေစ တစ္္္္္္္္ဧကလ်ွင္ ပန္ခ်ာဂါဗီယာ ဇီ၀ေဆးရည္ (၂၀)လီတာႏွဳန္းေရာျပီး ထည့္သြင္းေပးႏုိင္ပါသည္။
မ်ိဳးေစ့ႏွင့္အပင္ငယ္မ်ားအား ကုသေပးရန္။
ပန္ခ်ာဂါဗီယာ ၃%ပါသည့္အရည္တြင္ မ်ိဳးေစ့ႏွင့္ပ်ိဳးပင္၏ အျမစ္မ်ားကုိ (၂၀)မိနစ္ၾကာ နွစ္ထားရန္ျဖစ္သည္။ ဂ်င္း၊နႏြင္းကဲ့သို႔ေသာ အတက္မ်ားကိုမူ မစိုက္မီ (၃၀)မိနစ္ၾကာ စိမ္ထားရန္ျဖစ္သည္။
မ်ိဳးေစ့သိုေလွာင္ရန္။
ပန္ခ်ာဂါဗီယာ၃%တြင္ စိမ္ျပီးေနာက္ အေျခာက္ခံရန္ျဖစ္သည္။
ပန္ခ်ာဂါဗီယာ ပက္ဖ်န္းသင့္သည့္ကာလ။
စဥ္အေၾကာင္းအရာပက္ဖ်န္းရမည့္အၾကိမ္၁ပန္းမပြင့္မီကာလ(စိုက္ျပီး၂၀ရက္ေနာက္ပိုင္း)၁၅ရက္တစ္ၾကိမ္(အပင္သက္တမ္းအတိုအရွည္အ
လိုက္ ၁- ၂ၾကိမ္)၂ပန္းပြင့္ခ်ိန္ ႏွင့္ အသီးသီးခ်ိန္၁၀ရက္တစ္ၾကိမ္(၁-၂ၾကိမ္)၃အသီးရင့္မွည့္ခါနီးတစ္ၾကိမ္
စီးပြါးျဖစ္စိုက္သည့္ သီးႏွံမ်ားအေပၚ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈမ်ား။
(က)။သရက္။
အမပြင့္ပိုျပီး အပြင့္မ်ားေစျခင္း။
သီးတစ္လွည့္၊မသီးတစ္လွည့္ ျဖစ္ျခင္းကို ကာကြယ္ျပီး ႏွစ္စဥ္ပံုမွန္ သီးေစျခင္စ။
သရက္သီးမ်ားသည္ အခန္းအပူခ်ိ္န္တြင္ ထားသိုရာ ၁၂ရက္ပိုျပီး ၾကာရွည္ခံေစျခင္း။
သရက္သီး၏ အနံ႔အရသာအား ပိုမိုေကာင္းေစျခင္းတို႔ျဖစ္ပါသည္။
(ခ)သံပုရာသီး။
တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး အပြင့္ပြင့္ေစျခင္း။
အသီးလံုးထြားျပီး အနံ႔အရသာ ေကာင္းမြန္ေစျခင္း။
သိုေလွာင္ရာတြင္ ၁၀ရက္ထက္ပိုျပီး ၾကာရွည္ခံေစျခင္း တို႔ျဖစ္ပါသည္။
(ဂ)မာလကာသီး။
စုစုေပါင္းေပ်ာ္၀င္ေစႏုိင္သည့္အခဲႏွင့္ အခ်ိဳဓါတ္ပိုမ်ားသျဖင့္ ပိုျပီးအရသာရွိေစျခင္း။
ထားသိုရာတြင္ ၅ရက္ပိုျပီး အထားခံေစျခင္း တို႔ျဖစ္ပါသည္။
(ယ)ငွက္ေပ်ာ။
သြင္းေရႏွင့္ေရာျပီးထည့္ေပးျခင္း၊ ပန္ခ်ာဂါဗီယာ၃%ေဆးရည္ကို အပင္အားပက္ဖ်န္းေပးျခင္းတို႔အျပင္ အခိုင္ထိပ္ရွိ ငွက္ေပ်ာဖူးအား ခုတ္ျပီးေနာက္ အခိုင္ထိပ္ဖ်ားအား ပန္ခ်ာဂါဗီုယာ ၃%ေဆးရည္ကို ဆြတ္ေပးျခင္းျဖင့္ ငွက္ေပ်ာခိုင္အရင္းပိုင္းႏွင့္ အဖ်ားပိုင္းရွိ အသီးမ်ားညီညာျခင္း၊ အၾကီးျမန္ေစျခင္းတို႔အျပင္ တစ္လေစာျပီး ခုတ္သိမ္းေစႏုိင္ျခင္းတို႔ ျဖစ္ပါသည္။
(င)နႏြင္း။
အထြက္၂၀%အထိ တိုးေစျခင္း။
နႏြင္းအတက္မ်ား ပိုျပီးရွည္ေစျခင္း။
ေျခာက္ေသြ႔မႈေၾကာင့္ အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့နည္းမႈ နည္းေစျခင္း။
ပင္မအတက္ႏွင့္ေဘးတက္မ်ား၏ အခ်ိဳးေလ်ာ့နည္း လာေစျခင္း။
မိတ္ေဆြပိုုုးေပါမ်ားေစျပီး ေရာဂါပိုးမ်ား ေလ်ာ့က်ေစျခင္း။
နႏြင္းတက္အား မ်ိဳးအျဖစ္ေဇ်းေကာင္းေကာင္းျဖင့္ ေရာင္းခ်နိုင္ျခင္း္ တို႔ျဖစ္ပါသည္။
(စ)စပါယ္။
အေမႊးနံ႔ပိုမို ေကာင္းမြန္ေစျခင္း။
ပိုးက်ေရာက္မႈ မရွိေစျခင္း။
တႏွစ္လုံး ပန္းပြင့္ေစျခင္း တို႔ျဖစ္ပါသည္။
(ဆ)ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား။
အထြက္ႏွဳန္း တိုးေစျခင္း။
သခြါးလိုသီးႏွံမ်ိဳးတြင္ အထြက္ႏွစ္ဆတိုး ထြက္ရွိေစျခင္း။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ပင္မ်ား က်န္းမာေရးညီညြတ္ေစသည့္အျပင္ ေတာက္ေျပာင္ျပီး ဆြဲေဆာင္မႈရွိေစျခင္း၊ၾကာရွည္ထားခံေစျခင္း တို႔ျဖစ္ပါသည္။
(ဇ)စပါး။
ပင္ပြါးပိုမ်ားေစျခင္း။
တစ္ႏွံတြင္ဆန္ေစ့ ၃၀၀ထက္မက ရရွိေစျခင္း။
အဖ်င္းမပါျခင္း။
၁၀ မွ ၁၅ရက္ ေစာရင့္မွည့္ေစျခင္း။
ဆန္ၾကိတ္္ရာတြင္ အက်ိဳးအေၾက ေလ်ာ့နည္းေစျခင္း။
ဆန္ေစ့အေလးခ်ိန္ ၂၀% ပိုတိုးလာျခင္း။
ခ်က္ျပီးေနာက္ ထမင္းသည္ ေနာက္ရက္အထိ ေကာင္မြန္ျခင္း တို႔ျဖစ္ပါသည္။
မွတ္စရာ။
ပန္ခ်ာဂါဗီယာအား ၾကံ၊ ေျမပဲ၊ ဆီစါးမုန္ညွင္း၊ေျပာင္းဖူး၊ဂ်ံဳ၊ ေနၾကာ၊အုန္း စသည့္သီးႏွံမ်ားတြင္ စမ္းသပ္ျပဳခဲ့ရာ ဌင္းသည္ ၾကီးထြားဖြံ႔ျဖိဳးမႈ ျဖစ္ေစသကဲ့သိို႔ ပိုုးမႊား၊ေရာဂါမ်ားကိုလည္း ကာကြယ္ႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရပါသည္။
ပန္ခ်ာဂါဗီယာ၏ အပင္မ်ားအေပၚ အေထြေထြအက်ိဴး သက္ေရာက္မႈမ်ား။
၁။အရြက္အေပၚ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ။
ပန္ခ်ာဂါဗီယာဇီ၀ ေဆးဖ်န္းထားသည့္ အပင္မ်ားရွိအရြက္မ်ားသည္ ရြက္ျပားၾကီးျပီး၊ အပင္ရြက္အုပ္(conopy)သည္ ထူူထပ္သိပ္သည္း ေနပါသည္။
ထို႔ေၾကာင့္ အစာပိုိခ်က္လုပ္ ႏုိင္ပါသည္။
၂။ပင္စည္အေပၚ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈမ်ား။
ပင္စည္ပိုမိုခိုင္မာေတာင့္တင္းျပီး ေဘးတက္အမ်ားအျပား ထြက္ရွိမႈေၾကာင့္ အသိီးမ်ားစြါ သီးေစပါသည္။
၃။အျမစ္မ်ားအေပၚ အက်းိဳသက္ေရာက္မႈမ်ား။
အျမစ္မ်ားတြင္ ျမစ္မႊားမ်ားစြါရွိျပီး အျမစ္မ်ားသိပ္သည္းစြါရွိျခင္း၊ အျမစ္မ်ားသက္တမ္းရွည္ျခင္း၊ အျမစ္နက္နက္ဆင္းျခင္းႏွင့္ အျမစ္မ်ား၏ ထုထည္ပမာဏမ်ားျခင္း စသည္တို႔ေၾကာင့္ ေျမဆီလႊာမွအပင္အတြက္ လိုအပ္သည့္ အာဟာရဓါတ္မ်ားႏွင့္ ေရကုိပိုမိုစုပ္ယူႏုိင္ေစသည္။
၄။အထြက္ႏွဳန္းအေပၚတြင္ အကိ်ဳးသက္ေရာက္မႈ။
ပုံမွန္အားျဖင့္ ဓါတ္ေျမၾသဇာ၊ ဓါတုသတ္ေဆးႏွင့္မႈိသတ္ေဆးမ်ား အသုံးျပဳစိုက္ပ်ိဳးေနရာမွ ၾသဂဲနစ္ပစၥည္းမ်ားကို သုံးစြဲစိုက္ပ်ိဳးပါက ပထမႏွစ္တြင္ အထြက္ႏွဳန္းက်ဆင္းလ်က္ရွိျပီး ေနာက္ႏွစ္မ်ားတြင္မွ အထြက္ႏွဳန္းျပန္လည္ တိုးတက္လ်က္ရွိပါသည္။
သို႔ေသာ္ပန္ခ်ာဂါဘီယာအား သုံးစြဲစိုက္ပ်ိဳးျခင္းျဖင့္ ပထမနွစ္တြင္ ျဖစ္ေလ့ရွိသည့္ အထြက္နွုန္းက်ဆင္းမႈကို ကာကြယ္နိုင္ပါသည္။
ထိုသီနွံမ်ားအား (၁၀-၁၅ရက္) ေစာျပီးရိတ္သိမ္းနိုင္ပါသည္။
ေရငတ္ဒဏ္ကိုပိုမိုခံနိုင္ေစျခင္း။
ပန္ခ်ာဂါဗီယာကို ပတ္ဖ်န္းထားသည့္ အပင္မ်ား၏ အရြက္နွင့္ပင္စည္ထဲတြင္ပါးလႊာေသာ အဆီျပင္လႊာပါးကေလး ရွိျခင္းေၾကာင့္ ေရေငြ႔ပ်ံမႈေလ်ာ့နည္းျခင္း အျမစ္နက္နက္ဆင္းမႈေၾကာင့္ ေျမဆီလြာအနက္ပိုင္းမွ အစိုဓါတ္ကို စုတ္ယူနိုင္သျဖင့္ အတန္အသင့္ မိုးေခါင္မႈကို ပန္ခ်ာဂါဗီယာ မသုံးပဲစိုက္ပ်ိဳးထားသည့္ သီးနွံမ်ားထက္ ခံနိုင္ရည္ရွိသည္။
ပန္ခ်ာဂါဗီယာ၏ အပင္မ်ားအေပၚ အစြမ္းထက္မႈမွာ အထက္တြင္ေဖာ္ျပသကဲ့သို႔ ေျမာက္မ်ားစြာရွိပါသည္။
အိႏၵိယနိုင္ငံတလႊားမွ ပန္ခ်ာဂါဗီယာ ကို သီးနွံမ်ားတြင္ အသုံးျပဳျပီး ရရွိသည့္အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈကို ေဖာ္ျပသည့္ စာမ်ားစြာကိုလည္း အထက္တြင္ေဖာ္ျပခဲ့သည့္ စာအုပ္နွင့္အျခားေဆာင္းပါးမ်ားစြာတြင္ ေတြ႕ရွိရပါသည္။
ပန္ခ်ာဂါဗီယာသည္ ၾကက္၊၀က္၊ႏြား ေမြးျမဴေရးတြင္ လည္းေကာင္း လူတို႕အတြက္လည္း အေရးျပားေရာဂါ အရုံေၾကာေရာဂါ၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ၊ ေလးဘက္နာေရာဂါနွင့္ အျခားေရာဂါမ်ားစြာတြင္ အသုံးျပဳနိုင္ေၾကာင္းေတြ႕ရွိရပါသည္။
အပင္မ်ားအတြက္ လိုအပ္သည့္ အာဟာရဓါတ္မ်ား၊ ဗီတာမင္ဓါတ္မ်ားနွင့္ ဟိုမုန္းဓါတ္မ်ားပါ၀င္ေသာ ဇီ၀ေျမၾသဇာနွင့္ ဇီ၀ပိုးသတ္ေဆးအျဖစ္ အသုံးျပဳနိုင္ါသည့္ပန္ခ်ာဂါဗီယာ ျဖစ္သည္။
ပန္ခ်ာဂါဗီယာ ဇီ၀ေဆးရည္ကို ေအာက္ပါပစၥည္းမ်ား အသုံးျပဳျခင္းျဖင့္ သီးႏွံစိုက္ပ်ိဳးေရးတြင္ အကိိ်ဳးရွိစြာ အသုံးျပဳႏုိင္ပါသည္။ ပန္ခ်ာဂါဗီယာေဆးရည္တြင္ အပင္အတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ အာဟာရအားလုံးနီးပါးႏွင့္ဗီတာမင္မ်ား ပါ၀င္ပါသည္။ပန္ခ်ာဂါဗီယာ ေဆးရည္ ၂၀လီတာ ေဖ်ာ္စပ္ရန္ ျဖစ္ပါသည္။
ႏြားေခ်းလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ = ၅kg (cow dung)
ႏြားေသး = ၂ လီတာ
ႏို႔ခ်ဥ္ = ၂လီတာ
ႏြားႏို႔ = ၂လီတာ
ႏြားႏို႔မွျပဳလုပ္ေသာေထာပတ္ =၅၀က်ပ္သား
ၾကံရည္ =၃ လီတာ
အုန္းစိမ္းရည္ = ၃ လီတာ
ထနး္ရည္(သို႔)စပ်စ္ရည္ =၂လီတာ
ငွက္ေပ်ာ္သီးမွည့္ =၁၂ လုံး
ေရ = လိုသေလာက္
ေဖာ္စပ္နည္း။
ဦးစြာအ၀က်ယ္ေျမအိုး(သို႔) ပလတ္စတစ္ခြက္တစ္ခုတြင္ ႏြားေခ်းႏွင့္ ေထာပတ္တို႔ကိုထည့္ၿပီး တရက္လ်ွင္ မိနစ္၂၀ခန္႔ ၃ရက္ဆက္တိုက္ေမႊပါ။
၄ရက္ေန႔ေျမာက္တြင္ က်န္ပစၥည္းအားလုံးထည့္ၿပီး တေန႔ ၂ ၾကိမ္ႏႈန္းျဖင့္ ၁၅ရက္ဆက္တိုက္ေမႊပါ။
ထိုသို႔ေဆာင္ရြက္ျခင္းျဖင့္ ပန္ခ်ာဂါဘီယာ ေဆးရည္သည္ ၁၈ရက္ေန႔ေျမာက္ကစျပီး အသုံးျပဳနိုင္သည္ျဖစ္သည္။(ေဆးရည္သက္တမ္း ၆လ ျဖစ္သည္)
ယင္မ်ားဥခ်ျခင္းမွ ကာကြယ္နိုင္ရန္ အ၀ကိုျခင္ေထာင္စျဖင့္ ဖုံးအုပ္ထားရမည္။
မွတ္ခ်က္။
ေဖာ္စပ္ရာတြင္ ၾကံရည္မရရွိနိုင္ပါက ေရ၃လီတာကို ထန္းလ်က္ ၅၀၀g ႏွင့္ေဖ်ာ္ျပီ ၾကံရည္အစားအသုံးျပဳနိုင္ပါသည္။
ထန္းရည္မရရွိပါက တေစးမႈန္႔၁၀၀ဂရမ္နွင့္ ထန္းလ်က္၁၀၀ဂရမ္တို႔အား ေရေႏြး၂လီတာတြင္ေဖ်ာ္ျပီ မိနစ္၃၀ခန္႔ အေအးခံကာ အသုံးျပဳနိုင္ပါသည္။
အျခားနည္းတခုမွာ အုန္းစိမ္းရည္အား ပလတ္စတစ္ဘူးျဖင့္ ၁၀ရက္ခန္႔ အလုံပိတ္ျပီးထန္းရည္အစား အသုံးျပဳနိုင္ပါသည္။
ပန္ခ်ာဂါဘီယာ ၏ဂုဏ္သတၱိမ်ား။
ပန္ခ်ာဂါဘီယာ တြင္နိုက္ထရိုဂ်င္၊ ေဖာ့စေဖာရပ္၊ ပိုတက္စီယမ္ တို႔အျပင္ အနည္းလိုအာဟာရ ၁၃မ်ိဳး ပါ၀င္သည္။
ထိုအျပင္ ဗီတာမင္မ်ား၊ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ အမိုင္ႏိုအက္စစ္မ်ား၊ အပင္ၾကီးထြားမႈကိုအားေပးေသာ IAA ႏွင့္GAAကဲ့သို႔ေသာ ေဟာ္မုန္းမ်ားႏွင့္ အဇိုတိုဘက္တာ ၊ ေဖာ္စေဖာရပ္ ကို ေဖ်ာ္ေပးနိုင္သည့္ ေဖာ္စဖိုဘက္တီးရီးယား၊ ဆူတိုမိုနပ္စ္ စေသာအက်ိဳးျပဳ အဏုဇီ၀ပိုးမ်ား ပါ၀င္သည္။
ပန္ခ်ာဂါဘီယာအား တာမီးနားဒို စိုက္ပ်ိဳးေရးတကၠသိုလ္တြင္ ဓါတ္ခြဲစမ္းသပ္ ေတြ႔ရွိမႈ။
စဥ္အေၾကာင္းအရာေဖ်ာ္စပ္ျပီး ၾကာျမင့္သည့္ရက္၀710151PH 5.65 3.92 4.69 5.182EC(dsm-1) 9.3 11.2 10.4 8.23ရရွိနိုင္ေသာN2 ppm - 298 376 4854။ p2o5 ppm - 645 760 8655 K ppm -
940154016486Organic carbon (%) - 0.49 0.53 0.617IAA ppm - 10.8 11.8 12.18GAA ppm - 4.9 5.8 5.29To sugarppm - 345 386 58610Bacteria(x 106) 0.22 5.2 6.4 9411မႈိ -fungus 3x1024.5x1034.5x10446x10412အက္တီနိုမိုက္ဆိ (တ္စ္) 17x1020x10 20x1019x10(source; book on Panchagavya Manual)
အလားတူပင္ အကိ်ဳးျပဳအဏုဇီ၀ပိုးမ်ား ပါ၀င္မႈကို India ႏုုိင္ငံ Changa Pattu တြင္ရွိသည့္ Central biocontrol laboratory တြင္ Dr. A R Soliyappon မွ ေတြ႔ရွိခ်က္မွာ ေအာက္ပါအတိုင္း ျဖစ္ပါသည္။(၁ ဂရမ္တြင္ အကိ်ဳးျပဳ အဏုဇီ၀ပိုး ပါ၀င္မႈျဖစ္ပါသည္။
ႏုိင္ထရုိဂ်င္ကို ဖမ္းယူႏုိင္ေသာ အဇုိစပိုင္ရီလမ္ ---------------------- 10x10
ႏုိက္ထရုိဂ်င္ကုိ ဖမ္းယူႏိုင္ေသာ အဇိုဘက္တာ ---------------------- 10x9
Phosphorus ဖမ္းယူႏုိင္ေသာ phospho bacteria ------------------ 10x7
အပင္၏ခံႏုိင္ရည္ကုိ တိုးတက္ေစသည့္ Sodomonus --------------- 10x6
Panchagavya တြင္ ပါ၀င္ေသာ အာဟာရမ်ား။
စဥ္အေၾကာင္းအရာပမာဏ1pH 6.022Ec 3.023TDs 3.4 (in weight)4Nitrogen6650 ppm5Phosphorus4310 ppm6Potassium5200 ppm7Sodium1600 ppm8Calcium1000 ppm9Magnesium 840 ppm10Chloride 248.5 ppm11Boron 0.422 ppm12Manganese 14.8 ppm13Iron142.5 ppm14Zinc 82 ppm15Copper 58 ppm16Sulphur 0.56 ppm
Panchagavya သုံးစြဲနည္း။
ပန္ခ်ာဂါဘီယာဇီ၀အာဟာရအား 3% ေဖၚစပ္ျပီး ပက္ဖ်န္းအသုံးျပဳျခင္းသည္ အေကာင္းဆုံးျဖစ္ပါသည္။
သို႔ျဖစ္ပါသျဖင့္ Panchagavya ေဆးရည္(၃)လီတာအား ေရ(၁၀၀)လီတာတြင္ ေဖ်ာ္ျပီးေဆးဖ်န္းပုန္းထဲသို႔ ထည့္သြင္းရာတြင္ အဖတ္မ်ားမပါေအာင္ စစ္ျပီးထည့္ကာ ပက္ဖ်န္းလုိသည့္ သီးႏွံမ်ားအား ပက္ဖ်န္းေပးႏုိင္ပါသည္။
သြင္းေရတြင္ေရာရန္။
ရုိးရုိးနည္းျဖင့္ ေရသြင္းေပးလ်ွင္ျဖစ္ေစ၊ အစက္ခ်နည္းအရ ေရသြင္းေပးလ်ွင္ျဖစ္ေစ တစ္္္္္္္္ဧကလ်ွင္ ပန္ခ်ာဂါဗီယာ ဇီ၀ေဆးရည္ (၂၀)လီတာႏွဳန္းေရာျပီး ထည့္သြင္းေပးႏုိင္ပါသည္။
မ်ိဳးေစ့ႏွင့္အပင္ငယ္မ်ားအား ကုသေပးရန္။
ပန္ခ်ာဂါဗီယာ ၃%ပါသည့္အရည္တြင္ မ်ိဳးေစ့ႏွင့္ပ်ိဳးပင္၏ အျမစ္မ်ားကုိ (၂၀)မိနစ္ၾကာ နွစ္ထားရန္ျဖစ္သည္။ ဂ်င္း၊နႏြင္းကဲ့သို႔ေသာ အတက္မ်ားကိုမူ မစိုက္မီ (၃၀)မိနစ္ၾကာ စိမ္ထားရန္ျဖစ္သည္။
မ်ိဳးေစ့သိုေလွာင္ရန္။
ပန္ခ်ာဂါဗီယာ၃%တြင္ စိမ္ျပီးေနာက္ အေျခာက္ခံရန္ျဖစ္သည္။
ပန္ခ်ာဂါဗီယာ ပက္ဖ်န္းသင့္သည့္ကာလ။
စဥ္အေၾကာင္းအရာပက္ဖ်န္းရမည့္အၾကိမ္၁ပန္းမပြင့္မီကာလ(စိုက္ျပီး၂၀ရက္ေနာက္ပိုင္း)၁၅ရက္တစ္ၾကိမ္(အပင္သက္တမ္းအတိုအရွည္အ
လိုက္ ၁- ၂ၾကိမ္)၂ပန္းပြင့္ခ်ိန္ ႏွင့္ အသီးသီးခ်ိန္၁၀ရက္တစ္ၾကိမ္(၁-၂ၾကိမ္)၃အသီးရင့္မွည့္ခါနီးတစ္ၾကိမ္
စီးပြါးျဖစ္စိုက္သည့္ သီးႏွံမ်ားအေပၚ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈမ်ား။
(က)။သရက္။
အမပြင့္ပိုျပီး အပြင့္မ်ားေစျခင္း။
သီးတစ္လွည့္၊မသီးတစ္လွည့္ ျဖစ္ျခင္းကို ကာကြယ္ျပီး ႏွစ္စဥ္ပံုမွန္ သီးေစျခင္စ။
သရက္သီးမ်ားသည္ အခန္းအပူခ်ိ္န္တြင္ ထားသိုရာ ၁၂ရက္ပိုျပီး ၾကာရွည္ခံေစျခင္း။
သရက္သီး၏ အနံ႔အရသာအား ပိုမိုေကာင္းေစျခင္းတို႔ျဖစ္ပါသည္။
(ခ)သံပုရာသီး။
တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး အပြင့္ပြင့္ေစျခင္း။
အသီးလံုးထြားျပီး အနံ႔အရသာ ေကာင္းမြန္ေစျခင္း။
သိုေလွာင္ရာတြင္ ၁၀ရက္ထက္ပိုျပီး ၾကာရွည္ခံေစျခင္း တို႔ျဖစ္ပါသည္။
(ဂ)မာလကာသီး။
စုစုေပါင္းေပ်ာ္၀င္ေစႏုိင္သည့္အခဲႏွင့္ အခ်ိဳဓါတ္ပိုမ်ားသျဖင့္ ပိုျပီးအရသာရွိေစျခင္း။
ထားသိုရာတြင္ ၅ရက္ပိုျပီး အထားခံေစျခင္း တို႔ျဖစ္ပါသည္။
(ယ)ငွက္ေပ်ာ။
သြင္းေရႏွင့္ေရာျပီးထည့္ေပးျခင္း၊ ပန္ခ်ာဂါဗီယာ၃%ေဆးရည္ကို အပင္အားပက္ဖ်န္းေပးျခင္းတို႔အျပင္ အခိုင္ထိပ္ရွိ ငွက္ေပ်ာဖူးအား ခုတ္ျပီးေနာက္ အခိုင္ထိပ္ဖ်ားအား ပန္ခ်ာဂါဗီုယာ ၃%ေဆးရည္ကို ဆြတ္ေပးျခင္းျဖင့္ ငွက္ေပ်ာခိုင္အရင္းပိုင္းႏွင့္ အဖ်ားပိုင္းရွိ အသီးမ်ားညီညာျခင္း၊ အၾကီးျမန္ေစျခင္းတို႔အျပင္ တစ္လေစာျပီး ခုတ္သိမ္းေစႏုိင္ျခင္းတို႔ ျဖစ္ပါသည္။
(င)နႏြင္း။
အထြက္၂၀%အထိ တိုးေစျခင္း။
နႏြင္းအတက္မ်ား ပိုျပီးရွည္ေစျခင္း။
ေျခာက္ေသြ႔မႈေၾကာင့္ အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့နည္းမႈ နည္းေစျခင္း။
ပင္မအတက္ႏွင့္ေဘးတက္မ်ား၏ အခ်ိဳးေလ်ာ့နည္း လာေစျခင္း။
မိတ္ေဆြပိုုုးေပါမ်ားေစျပီး ေရာဂါပိုးမ်ား ေလ်ာ့က်ေစျခင္း။
နႏြင္းတက္အား မ်ိဳးအျဖစ္ေဇ်းေကာင္းေကာင္းျဖင့္ ေရာင္းခ်နိုင္ျခင္း္ တို႔ျဖစ္ပါသည္။
(စ)စပါယ္။
အေမႊးနံ႔ပိုမို ေကာင္းမြန္ေစျခင္း။
ပိုးက်ေရာက္မႈ မရွိေစျခင္း။
တႏွစ္လုံး ပန္းပြင့္ေစျခင္း တို႔ျဖစ္ပါသည္။
(ဆ)ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား။
အထြက္ႏွဳန္း တိုးေစျခင္း။
သခြါးလိုသီးႏွံမ်ိဳးတြင္ အထြက္ႏွစ္ဆတိုး ထြက္ရွိေစျခင္း။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ပင္မ်ား က်န္းမာေရးညီညြတ္ေစသည့္အျပင္ ေတာက္ေျပာင္ျပီး ဆြဲေဆာင္မႈရွိေစျခင္း၊ၾကာရွည္ထားခံေစျခင္း တို႔ျဖစ္ပါသည္။
(ဇ)စပါး။
ပင္ပြါးပိုမ်ားေစျခင္း။
တစ္ႏွံတြင္ဆန္ေစ့ ၃၀၀ထက္မက ရရွိေစျခင္း။
အဖ်င္းမပါျခင္း။
၁၀ မွ ၁၅ရက္ ေစာရင့္မွည့္ေစျခင္း။
ဆန္ၾကိတ္္ရာတြင္ အက်ိဳးအေၾက ေလ်ာ့နည္းေစျခင္း။
ဆန္ေစ့အေလးခ်ိန္ ၂၀% ပိုတိုးလာျခင္း။
ခ်က္ျပီးေနာက္ ထမင္းသည္ ေနာက္ရက္အထိ ေကာင္မြန္ျခင္း တို႔ျဖစ္ပါသည္။
မွတ္စရာ။
ပန္ခ်ာဂါဗီယာအား ၾကံ၊ ေျမပဲ၊ ဆီစါးမုန္ညွင္း၊ေျပာင္းဖူး၊ဂ်ံဳ၊ ေနၾကာ၊အုန္း စသည့္သီးႏွံမ်ားတြင္ စမ္းသပ္ျပဳခဲ့ရာ ဌင္းသည္ ၾကီးထြားဖြံ႔ျဖိဳးမႈ ျဖစ္ေစသကဲ့သိို႔ ပိုုးမႊား၊ေရာဂါမ်ားကိုလည္း ကာကြယ္ႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရပါသည္။
ပန္ခ်ာဂါဗီယာ၏ အပင္မ်ားအေပၚ အေထြေထြအက်ိဴး သက္ေရာက္မႈမ်ား။
၁။အရြက္အေပၚ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ။
ပန္ခ်ာဂါဗီယာဇီ၀ ေဆးဖ်န္းထားသည့္ အပင္မ်ားရွိအရြက္မ်ားသည္ ရြက္ျပားၾကီးျပီး၊ အပင္ရြက္အုပ္(conopy)သည္ ထူူထပ္သိပ္သည္း ေနပါသည္။
ထို႔ေၾကာင့္ အစာပိုိခ်က္လုပ္ ႏုိင္ပါသည္။
၂။ပင္စည္အေပၚ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈမ်ား။
ပင္စည္ပိုမိုခိုင္မာေတာင့္တင္းျပီး ေဘးတက္အမ်ားအျပား ထြက္ရွိမႈေၾကာင့္ အသိီးမ်ားစြါ သီးေစပါသည္။
၃။အျမစ္မ်ားအေပၚ အက်းိဳသက္ေရာက္မႈမ်ား။
အျမစ္မ်ားတြင္ ျမစ္မႊားမ်ားစြါရွိျပီး အျမစ္မ်ားသိပ္သည္းစြါရွိျခင္း၊ အျမစ္မ်ားသက္တမ္းရွည္ျခင္း၊ အျမစ္နက္နက္ဆင္းျခင္းႏွင့္ အျမစ္မ်ား၏ ထုထည္ပမာဏမ်ားျခင္း စသည္တို႔ေၾကာင့္ ေျမဆီလႊာမွအပင္အတြက္ လိုအပ္သည့္ အာဟာရဓါတ္မ်ားႏွင့္ ေရကုိပိုမိုစုပ္ယူႏုိင္ေစသည္။
၄။အထြက္ႏွဳန္းအေပၚတြင္ အကိ်ဳးသက္ေရာက္မႈ။
ပုံမွန္အားျဖင့္ ဓါတ္ေျမၾသဇာ၊ ဓါတုသတ္ေဆးႏွင့္မႈိသတ္ေဆးမ်ား အသုံးျပဳစိုက္ပ်ိဳးေနရာမွ ၾသဂဲနစ္ပစၥည္းမ်ားကို သုံးစြဲစိုက္ပ်ိဳးပါက ပထမႏွစ္တြင္ အထြက္ႏွဳန္းက်ဆင္းလ်က္ရွိျပီး ေနာက္ႏွစ္မ်ားတြင္မွ အထြက္ႏွဳန္းျပန္လည္ တိုးတက္လ်က္ရွိပါသည္။
သို႔ေသာ္ပန္ခ်ာဂါဘီယာအား သုံးစြဲစိုက္ပ်ိဳးျခင္းျဖင့္ ပထမနွစ္တြင္ ျဖစ္ေလ့ရွိသည့္ အထြက္နွုန္းက်ဆင္းမႈကို ကာကြယ္နိုင္ပါသည္။
ထိုသီနွံမ်ားအား (၁၀-၁၅ရက္) ေစာျပီးရိတ္သိမ္းနိုင္ပါသည္။
ေရငတ္ဒဏ္ကိုပိုမိုခံနိုင္ေစျခင္း။
ပန္ခ်ာဂါဗီယာကို ပတ္ဖ်န္းထားသည့္ အပင္မ်ား၏ အရြက္နွင့္ပင္စည္ထဲတြင္ပါးလႊာေသာ အဆီျပင္လႊာပါးကေလး ရွိျခင္းေၾကာင့္ ေရေငြ႔ပ်ံမႈေလ်ာ့နည္းျခင္း အျမစ္နက္နက္ဆင္းမႈေၾကာင့္ ေျမဆီလြာအနက္ပိုင္းမွ အစိုဓါတ္ကို စုတ္ယူနိုင္သျဖင့္ အတန္အသင့္ မိုးေခါင္မႈကို ပန္ခ်ာဂါဗီယာ မသုံးပဲစိုက္ပ်ိဳးထားသည့္ သီးနွံမ်ားထက္ ခံနိုင္ရည္ရွိသည္။
ပန္ခ်ာဂါဗီယာ၏ အပင္မ်ားအေပၚ အစြမ္းထက္မႈမွာ အထက္တြင္ေဖာ္ျပသကဲ့သို႔ ေျမာက္မ်ားစြာရွိပါသည္။
အိႏၵိယနိုင္ငံတလႊားမွ ပန္ခ်ာဂါဗီယာ ကို သီးနွံမ်ားတြင္ အသုံးျပဳျပီး ရရွိသည့္အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈကို ေဖာ္ျပသည့္ စာမ်ားစြာကိုလည္း အထက္တြင္ေဖာ္ျပခဲ့သည့္ စာအုပ္နွင့္အျခားေဆာင္းပါးမ်ားစြာတြင္ ေတြ႕ရွိရပါသည္။
ပန္ခ်ာဂါဗီယာသည္ ၾကက္၊၀က္၊ႏြား ေမြးျမဴေရးတြင္ လည္းေကာင္း လူတို႕အတြက္လည္း အေရးျပားေရာဂါ အရုံေၾကာေရာဂါ၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ၊ ေလးဘက္နာေရာဂါနွင့္ အျခားေရာဂါမ်ားစြာတြင္ အသုံးျပဳနိုင္ေၾကာင္းေတြ႕ရွိရပါသည္။
အပင္မ်ားအတြက္ လိုအပ္သည့္ အာဟာရဓါတ္မ်ား၊ ဗီတာမင္ဓါတ္မ်ားနွင့္ ဟိုမုန္းဓါတ္မ်ားပါ၀င္ေသာ ဇီ၀ေျမၾသဇာနွင့္ ဇီ၀ပိုးသတ္ေဆးအျဖစ္ အသုံးျပဳနိုင္ါသည့္ပန္ခ်ာဂါဗီယာ ျဖစ္သည္။
The Orleans Hotel Casino & Spa - Mapyro
ReplyDeleteGet directions, reviews and information 남양주 출장마사지 for The 논산 출장마사지 Orleans Hotel Casino 충주 출장마사지 & Spa in El 양주 출장마사지 Dorado, CA. Hotel Lobby Bar (3500 South 순천 출장안마 El Dorado Rd.).