Sunday, 27 July 2014

သဘာဝနည္းက် ေအာ္ဂဲနစ္ စိုက္ပ်ိဳးေရးစနစ္

သဘာဝနည္းက် ေအာ္ဂဲနစ္ စိုက္ပ်ိဳးေရးစနစ္

June 24, 2014 at 3:13pm
ေအာ္ဂဲနစ္စနစ္ဟူသည္ သဘာဝပတ္ဝန္းက်င္ႏွင့္ ဆက္ႏြယ္ေနေသာ စီမံခန္႔ခြဲမႈစနစ္တစ္ခုျဖစ္ၿပီး၊ ဤစနစ္ျဖင့္ ေဆာင္ရြက္ျခင္းျဖင့္၊ သဘာဝေဂဟစနစ္ကို ပိုမိုတိုးတက္ေကာင္း မြန္ေစေသာ ဇီဝမ်ိဳးစိတ္မ်ားပြားမ်ားေစျခင္း၊ ဇီဝျဖစ္စဥ္ရွင္သန္ ေစျခင္းႏွင့္ ေျမဆီလႊာ၏ ႐ုပ္ဂုဏ္သတၲိ၊ ဓာတ္ဂုဏ္သတၲိမ်ား ပိုမိုျမင့္မားလာေစျခင္း၊ ေျမသားႏွင့္ ေျမဆီလႊာကို အမွီ သဟဲျပဳ၍ အျပန္အလွန္ေကာင္းက်ိဳးျပဳေစၿပီး၊ လူသားတို႔၏ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳေစမည့္ လယ္ယာသီးႏွံ စိုက္ပ်ိဳးျခင္းႏွင့္ အစာအာဟာရထုတ္လုပ္ျခင္းစနစ္မ်ား ကိုပါ ရည္ၫႊန္းသည္ကို ေတြ႕ရသည္။
ႏိုင္ငံတကာတြင္ ေအာ္ဂဲနစ္စနစ္ က်င့္သံုးၾကသည္မွာ တစ္ေနရာႏွင့္တစ္ေနရာ မတူၾကေသာ္လည္း ေယဘုယ်အားျဖင့္ တူညီေသာအခ်က္မ်ား ရွိသည္ကို ေတြ႕ရသည္။ ၄င္းတို႔မွာ ေကာင္းမြန္ေသာ ေျမဆီလႊာေရြးခ်ယ္ျခင္း၊ ဓာတု ေဆးဝါး လံုးဝအသံုးမျပဳျခင္း၊ သဘာဝပစၥည္းမ်ားျဖင့္သာ ေျမဆီလႊာကို ထိန္းသိမ္းေစာင့္ ေရွာက္ျခင္း၊ အသံုးျပဳသီးႏွံမ်ိဳးႏွင့္ အရည္အေသြးေကာင္းမြန္ျခင္း၊ အင္းဆက္ပိုးမႊားမ်ား၊ အပင္ေရာဂါမ်ားႏွင့္ ေပါင္းပင္မ်ား ႏွိမ္ႏွင္းရာတြင္ ဇီဝနည္းပညာျဖင့္ ကာကြယ္ထိန္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ စိုက္ခင္းေျမေနရာ၊ ေရရရွိမႈ သိုေလွာင္သယ္ယူပို႔ေဆာင္ေရး ႏွင့္ ေဈးကြက္စသည္တို႔ကို စနစ္တက် သတ္မွတ္ထားျခင္းတို႔ပါဝင္သည္။
ပထမအခ်က္အေနျဖင့္ ေအာ္ဂဲနစ္စိုက္ပ်ိဳး ေရးတြင္ ေျမဆီလႊာႏွင့္ ေျမအမ်ိဳးအစားသည္ အေရးႀကီးေသာအပိုင္းမွ ပါဝင္သည္။ ေျမဆီလႊာ ဖြဲ႕စည္းမႈ (႐ုပ္ဂုဏ္ သတၲိ)၊ ေျမခ်ဥ္ ငန္ဓာတ္ (pH)ႏွင့္ အာဟာရဓာတ္ပါဝင္မႈ(ဓာတ္ဂုဏ္သတၲိ) တို႔ကို စစ္ ေဆးလုပ္ေဆာင္ရမည္ျဖစ္သည္။ ေျမဆီလႊာတြင္ ဖြဲ႕စည္းမႈမတူၾကေသာ သဲႏုန္းေျမ၊ ေျမေစးႏုန္းေျမ၊ သဲ ေျမေဈးႏုန္းေျမဟု ေတြ႕ရၿပီး အပင္မ်ားအတြက္ ေျမသားထူၿပီး ေရစိမ့္ဝင္လြယ္သည့္ သဲႏုန္းေျမႏွင့္ ေျမေစးႏုန္းေျမမ်ားကို ေရြးခ်ယ္ သင့္သည္။ မွ်တသည့္ ခ်ဥ္ငန္ဓာတ္ pH7 ရွိ ေျမတြင္အာဟာရဓာတ္ ေပ်ာ္ဝင္လြယ္ေစသည္။ pH မ်ားလြန္းလွ်င္ ကန္႔မႈန္႔ျဖင့္ ထိန္းညႇိေပးႏိုင္ၿပီး pH နည္းလြန္းလွ်င္ ထံုးထည့္ေပးျခင္းျဖင့္ ျပဳျပင္ႏိုင္ေပသည္။
ေအာ္ဂဲနစ္စိုက္ပ်ိဳးေရးတြင္ ဓာတုဓာတ္ေျမဩဇာ၊ ပိုးသတ္ေဆး၊ ေပါင္းသတ္ ေဆး လံုးဝအသံုးမျပဳရပါ။ ဓာတုေဆးဝါးမ်ားသည္ သီးႏွံစိုက္ေတာင္သူမ်ား၏ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္႐ံုသာမက ပတ္ဝန္းက်င္ ညစ္ညမ္းမႈကိုပါ ျဖစ္ေစသည္။ ေနာက္ထပ္ အက်ိဳးဆက္အျဖစ္ သီးႏွံမ်ားတြင္ ဓာတ္ၾကြင္းပါဝင္မႈမ်ားေၾကာင့္ လူႏွင့္ လူ႔ပတ္ဝန္းက်င္အတြက္ ထိခိုက္ မႈျဖစ္ေစသျဖင့္ ေအာ္ဂဲနစ္စိုက္ပ်ိဳးေရးစနစ္တြင္ ဓာတုေဆးဝါးမ်ား လံုးဝအသံုးမျပဳရေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္။
ေျမဆီလႊာထိန္းသိမ္းေစာင့္ေရွာက္ျခင္းသည္ ေအာ္ဂဲနစ္စိုက္ပ်ိဳးေရးစနစ္တြင္ အဓိကက်ေပသည္။ စိုက္ခင္းႀကီးမ်ားတြင္ ႀကီးမားေသာ ထြန္စက္ႀကီးမ်ား၊ ေရသြင္း လုပ္ငန္းႀကီးမ်ား၊ ဓာတ္ေျမဩဇာႏွင့္ ပိုးသတ္ေဆး သံုးစြဲျခင္းမ်ား၊ သီးႏွံတစ္မ်ိဳးတည္း ကို စိုက္ျခင္းတို႔သည္လည္း ေျမဆီလႊာဖြံ႕ၿဖိဳးတိုးတက္မႈ ညံ့ဖ်င္းေစသည္။ အထူးသျဖင့္ ေျမဆီလႊာ ဆားေပါက္ျခင္း၊ တိုက္စားခံရျခင္း၊ ေရဝပ္ျခင္း၊ ေရထုတ္ရန္ ခက္ခဲျခင္း၊ မူလေျမဆီညံ့ဖ်င္းျခင္း၊ ေျမခ်ဥ္ေပါက္ ျခင္း၊ ေျမေဆြးဓာတ္နည္းျခင္း၊ အစိုဓာတ္ မထိန္းႏိုင္ျခင္းမ်ား ျဖစ္ေလ့ျဖစ္ထ ရွိသည္။ ေအာ္ဂဲနစ္စိုက္ပ်ိဳးေရးတြင္ သဘာဝ ေျမဩဇာႏွင့္ ဇီဝေျမဩဇာမ်ားအသံုးျပဳ၍ ေျမဆီလႊာထိန္းသိမ္းျခင္းကို ေဆာင္ရြက္ ၾကသည္။
သဘာဝေျမဩဇာမွာ လူတို႔စြန္႔ပစ္ေသာ အမိႈက္မ်ားကို ေဆြးေျမ့ေစျခင္း၊ စိုက္ပ်ိဳးေသာ အပင္၏ က်န္ေသာအစိတ္အပိုင္းမ်ားကို ေျမဩဇာအျဖစ္ ျပန္သံုးျခင္း တို႔ျဖစ္ၿပီး သက္ရွိ မ်ားျဖစ္ေသာ အပင္ႏွင့္ တိရိစၦာန္မ်ားမွ ထြက္ေပၚလာေသာ ႏြားေခ်း၊ ၾကက္ေခ်း၊ လင္းႏို႔ေခ်း၊ ငွက္ေခ်း၊ ေကာက္႐ိုး၊ ေျမပဲ႐ိုး၊ ပဲဖတ္၊ ႏွမ္းဖတ္၊ အ႐ိုးမႈန္႔ စသည္တို႔ကို အသံုးျပဳျခင္းတို႔ ပါဝင္သည္။ လူတို႔၏ အညစ္အေၾကး (မိလႅာ)မ်ားျဖင့္ သံုးစြဲစိုက္ပ်ိဳးျခင္း မျပဳရပါ။
ဇီဝေျမဩဇာမွာ ေရေက်ာက္ခက္၊ ထ႐ိုင္ခိုဒါးမား(ကပ္ပါးမိႈ)၊ အီးအမ္ (အက်ိဳးျပဳ အဏုဇီဝပိုး)၊ ႐ိုင္ဇိုဘီယမ္(ပဲျမစ္ဖုေျမဩဇာ)၊ မီးဖိုေခ်ာင္သံုး စြန္႔ပစ္ပစၥည္းမွ ထြက္ရွိေသာအရည္၊ တီက်စ္စာခဲ စသည္တို႔ျဖစ္သည္။ အဆိုပါ သဘာဝ ေျမဩဇာ ႏွင့္ ဇီဝေျမဩဇာမ်ားကို အသံုးျပဳျခင္းအားျဖင့္
၁။ စိုက္ပ်ိဳးေျမတြင္ ေစးေသာေျမကိုမြေစၿပီး ဖြယ္ေသာေျမကို ေစးေစသည္။
၂။ အစိုဓာတ္ႏွင့္ အပူခ်ိန္ကို ထိန္းညႇိေပးေစသည္။
၃။ ေျမခ်ဥ္ငန္ဓာတ္ (pH) ကို သမမွ်တေစသည္။
၄။ ေျမဆီလႊာအတြင္း အာဟာရဓာတ္ပ်က္စီး ဆံုး႐ံႈးမႈမ်ားကို ထိန္းသိမ္း ကာကြယ္ေပးသည္။
၅။ အဓိက အာဟာရဓာတ္ (N,P,K) ပါဝင္ၿပီး အပင္ႀကီးထြားသန္မာေစ သည္။
၆။ အနည္းလို အာဟာရဓာတ္ မ်ားကိုပါ ျဖည့္တင္းေပးႏိုင္ၿပီး အထြက္ ႏႈန္း ေကာင္းလာေစသည္။
၇။ ေျမဆီလႊာမွ အာဟာရဓာတ္ စုပ္ယူမႈအားေကာင္းၿပီး အသီးအရြက္ ႀကီးထြားေအာင္ ျမင္ေစသည္။
ေအာ္ဂဲနစ္စိုက္ပ်ိဳးေရးတြင္ သီးႏွံမ်ိဳးႏွင့္ အရည္အေသြးသည္လည္း အေရးႀကီးေပသည္။ ပိုးမႊားေရာဂါခံ ႏိုင္ရည္ရွိေသာ မ်ိဳးေကာင္းမ်ားေရြးခ်ယ္သင့္ၿပီး (၃) ႏွစ္ေက်ာ္ လြန္ေသာ မ်ိဳးမ်ား ျပန္သံုးျခင္း၊ ေခတ္မီနည္းအရ မ်ိဳး႐ိုးဗီဇ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲထားေသာ စပ္မ်ိဳးမ်ား အသံုးမျပဳရပါ။ သီးႏွံတစ္မ်ိဳးတည္းကို ထပ္တလဲလဲစိုက္ပ်ိဳးျခင္း မလုပ္ဘဲ၊ အလွည့္က် သီးညႇပ္၊ သီးလွည့္ စိုက္ပ်ိဳး ျခင္းျပဳလုပ္ရမည္ျဖစ္သည္။
ေအာ္ဂဲနစ္စိုက္ပ်ိဳးေရး၌ အင္းဆက္ပိုးမႊားမ်ား၊ အပင္ေရာဂါမ်ား၊ ေပါင္းပင္မ်ား ႏွိမ္ႏွင္းရာတြင္ ဇီဝ နည္းပညာျဖင့္ ကာကြယ္ထိန္းခ်ဳပ္ျခင္း ျပဳလုပ္သည္ကို ေတြ႕ရသည္။ အင္း ဆက္ပိုးမႊားမ်ား ႏွိမ္ႏွင္းရာတြင္ စိုက္နည္းစနစ္ေျပာင္းျခင္း၊ ေျမျပင္ျခင္း အဆင့္၌ ထယ္ထိုးထြန္ေမႊျခင္း၊ ေျမ လွပ္ထားျခင္း၊ အပင္ အၾကြင္းအက်န္မ်ား မဖ်က္ဆီးျခင္း (မီးမ႐ိႈ႕ျခင္း) သီးလွည့္ စိုက္ျခင္း၊ သီးေရာစိုက္ပ်ိဳး ျခင္း၊ ေထာင္ေခ်ာက္ပင္မ်ား စိုက္ပ်ိဳး ျခင္းတို႔အျပင္ အပင္သန္ စြမ္းအား ေကာင္းေစမည့္ အာဟာရဓာတ္ ျဖည့္တင္းျခင္းတို႔ကိုလည္း လုပ္ေဆာင္ရန္ လိုသည္။ အပင္၏ ပတ္ဝန္းက်င္ကို ျပဳျပင္ျခင္းအဆင့္၌ လက္ျဖင့္ ပိုးကို ေကာက္ယူဖ်က္ဆီးျခင္း၊ မီးေထာင္ ေခ်ာက္မ်ား အသံုးျပဳျခင္း၊ သဲအုပ္ျခင္း၊ ေျမကို အတန္ၾကာ ေရလႊမ္းေစျခင္း၊ အပင္သို႔ ေရအရွိန္ျပင္းစြာ ေလာင္း ျခင္း၊ အလူမီနီယံ ေရာင္ျပန္မ်ား ဖံုးအုပ္ ျခင္း၊ ပိုက္ႀကဲျဖင့္ အုပ္ျခင္းစသည္ တို႔ပါဝင္သည္။ ပိုးမႊားဒဏ္ ခံႏိုင္ရည္ ရွိေသာ မ်ိဳးမ်ား စိုက္ပ်ိဳးျခင္း၌ အရြက္ တြင္ အေမႊးထူေသာ ပဲပင္မ်ိဳး၊ ေနေရာင္မလာမီပန္းပြင့္ေသာ ႏွံစား ေျပာင္းမ်ိဳး၊ ပင္စည္ေတာင့္တင္းခိုင္မာ ေသာ စပါးမ်ိဳး၊ အရြက္ထူေသာ ေဂၚဖီထုပ္မ်ိဳး၊ အသားဓာတ္ ပါဝင္မႈမ်ား ၿပီး သၾကားဓာတ္ပါဝင္မႈနည္းေသာ ပန္း ေဂၚဖီမ်ိဳး စသည္တို႔ကို ေရြးခ်ယ္ စိုက္ပ်ိဳးသင့္သည္။
ဖ်က္ပိုးမႊားမ်ား တိုက္ဖ်က္ေရး အဆင့္တြင္ သားရဲေကာင္မ်ား၊ နက်ယ္ေကာင္မ်ား လႊတ္ေပးတိုက္ခိုက္ ျခင္းအဆင့္၌ ဖားျပဳတ္၊ ငွက္၊ အင္း ဆက္စား ပိုးေကာင္(ပင့္ကူ) လိပ္ခံုး က်ိဳင္း၊ အစိမ္းေရာင္ ဇာေတာင္ပိုး၊ ဓားျပယင္ ဓားခုတ္ေကာင္၊ ေသးငယ္ ေသာ နက်ယ္ေကာင္မ်ားကို အသံုးျပဳသည္။ ထို႔အျပင္ သဘာဝ ပိုးသတ္ ေဆးမ်ားအေနျဖင့္ တမာပင္၊ ေဆး ဂႏၶမာပင္၊ ေဆးရြက္ႀကီးပင္၊ ဟုမ္းပင္၊ ပင္စိမ္း႐ိုင္း၊ မဲ႐ိုင္းပင္ အစရွိသည္တို႔မွ ထုတ္ယူထားေသာ ပိုးသတ္ေဆးမ်ား ကို အသံုးျပဳႏိုင္ၾကသည္ကို ေတြ႕ရ သည္။ ယင္း သဘာဝ ပိုးသတ္ေဆး အသံုးျပဳျခင္းျဖင့္ လူတို႔အား ဆိုးက်ိဳးျဖစ္ေစမႈနည္းျခင္း၊ ေျမထဲတြင္ လြယ္ကူစြာ ၿပိဳကြဲႏိုင္ျခင္း၊ အပင္ႏွင့္ တိရစၦာန္တို႔၏ တစ္႐ူးထဲတြင္ ဓာတ္ၾကြင္းပံုစံမ်ိဳး မက်န္ရွိျခင္း၊ အာနိသင္ၾကာရွည္စြာ တည္ၿမဲမႈ မရွိျခင္းတို႔ေၾကာင့္ ေအာ္ဂဲနစ္စိုက္ပ်ိဳးေရးတြင္ ထိေရာက္စြာ အသံုးျပဳၾကသည္။
အဓိကအပင္ေရာဂါမ်ားျဖစ္သည့္ မိႈေရာဂါမ်ား၊ ဘက္တီးရီးယား ေရာဂါမ်ား၊ နီမတုတ္ေရာဂါမ်ား၊ ဗိုင္းရပ္စ္ႏွင့္ မိုက္ကိုပလာစမာေရာဂါမ်ားကို သဘာဝ ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ား အသံုးျပဳႏွိမ္ႏွင္း ႏိုင္သည္။ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ႏွင့္ ေဖာ္စပ္ထားေသာ ေဆးရည္သည္ ပိုးမႊားသာမက၊ ဖားဥမိႈကဲ့သို႔ ေသာ အရြက္တြင္က်သည့္ မိႈေရာဂါမ်ားကို လည္းေကာင္း သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သည္။ လက္ရွိျမန္မာ ႏိုင္ငံတြင္ သံုးေနေသာ ခိုက္တိုစန္၊ တီေကာင္ ေျမဩဇာအရည္စသည္တို႔သည္လည္း အပင္ေရာဂါ ကာကြယ္ေဆး အျဖစ္ ေတြ႕ရွိရသည္။ အပင္ေရာဂါ ကာကြယ္ေရးတြင္-
(၁) ေရာဂါကို အားမေပးႏိုင္ရန္ ပတ္ဝန္း က်င္ကို တတ္ႏိုင္သမွ် ထိန္းခ်ဳပ္ျခင္း၊
(၂) မိမိသီးႏွံပင္မ်ားကို က်န္းမာသန္စြမ္းေစရန္ ျပဳစုပ်ိဳးေထာင္မႈ အျပည့္ေပး ျခင္း၊
(၃) ေရာဂါပိုးကို အားမႀကီးလာေစရန္ ဖိႏွိမ္ထားျခင္းကိုလည္း လုပ္ေဆာင္ရန္ လိုအပ္ေပသည္။
ေပါင္းျမက္ပင္မ်ား ႏွိမ္ႏွင္းရာတြင္ အပင္ေျခ ရင္းအျမစ္မ်ားအား အပင္ေဆြးမ်ားျဖင့္ ဖံုးအုပ္ေပးျခင္း၊ လက္ျဖင့္ေပါင္းလိုက္ေပးျခင္း၊ မီး႐ိႈ႕ေပးျခင္း၊ ျမက္ပင္ ေပါင္းပင္မ်ားအား စားတတ္ေသာ တိရစၦာန္မ်ားလႊတ္ေပးျခင္း၊ အပင္ရင္းမ်ားအား ပလပ္စတစ္ (သို႔မဟုတ္) ျပဳလုပ္စီမံထားေသာ အအုပ္အဆိုင္းမ်ားျဖင့္ အုပ္ထားျခင္း၊ စသည္တို႔ ေဆာင္ရြက္ေပးရ မည္ျဖစ္သည္။
ေအာ္ဂဲနစ္စိုက္ပ်ိဳးေျမမ်ားသည္ ဓာတုဓာတ္ ေျမဩဇာႏွင့္ ေဆးဝါးမ်ားကို အနည္းဆံုး(၃)ႏွစ္ မတိုင္မီအထိ သံုးစြဲထားျခင္းမရွိေသာ ေျမမ်ားျဖစ္ရန္လိုသည္။ (မွတ္တမ္းမ်ား ထားရွိရန္) ဓာတုပစၥည္း သံုးစြဲထားေသာ လယ္ယာေျမမ်ားႏွင့္ နယ္နိမိတ္ ေဘာင္ျခားကန္႔သတ္ထားေသာ စည္းျခားစိုက္ကြင္း မ်ား ျဖစ္ရန္လိုသည္။ အျခားအခင္းမွ ေဆးၾကြင္း အေငြ႕ အသက္မ်ား ေလထဲကေန မဝင္ေအာင္ ေလကာပင္ အျမင့္မ်ား၊ ၾကားခံစိုက္ပ်ိဳးထားရန္ လိုအပ္ၿပီး၊ ကိုယ့္စိုက္ခင္းကျမင့္ေနလွ်င္ ၁၅-ေပ အက်ယ္၊ အျမင့္တူေနလွ်င္ ၃၀-ေပအက်ယ္ႏွင့္ ကိုယ့္စိုက္ခင္းက နိမ့္ေနလွ်င္ ၄၅-ေပအက်ယ္ၾကားခံ ဇုန္ရွိရမည္ျဖစ္သည္။ ယင္းၾကားခံ ဇုန္မ်ားတြင္ သင့္ေတာ္ရာ သီးႏွံတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကို စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္သည္။ ၄င္းအျပင္ ဓာတုစြန္႔ပစ္ ပစၥည္းႏွင့္ စြန္႔ပစ္ရည္မ်ား ထြက္ရွိႏိုင္ေသာ စက္႐ံုအလုပ္႐ံုမ်ားႏွင့္လည္း ေဝးကြာရန္လိုသလို၊ သန္႔ရွင္းေသာ ေရအရင္းအျမစ္ရရွိရန္လည္း အေရးႀကီးေပသည္။ တိရစၦာန္မ်ားကို စားက်က္ျမက္ခင္းမ်ားတြင္ လႊတ္၍ ေက်ာင္းျခင္း၊ ေကာက္႐ိုးျမက္ေျခာက္တို႔ကို ေရာေႏွာ ေကြ်းေမြးျခင္းကို အလွည့္က် အသံုးျပဳျခင္းျဖင့္ တိရစၦာန္မ်ား သက္ေသာင့္ သက္သာ ျဖစ္ေစမႈႏွင့္ က်န္းမာေရး ေစာင့္ေရွာက္ႏိုင္မႈကိုပါ ျဖစ္ေစသည္။
ထို႔ျပင္ ရိတ္သိမ္း၊ ေျခႊေလွ႕၊ သိုေလွာင္၊ ထုပ္ပိုး၊ သယ္ပို႔ ေရာင္းခ်သည့္ အဆင့္တိုင္းတြင္ သန္႔ရွင္းၿပီး က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ေအာင္လည္း ေဆာင္ရြက္ရန္ လိုသည္။ ေအာ္ဂဲနစ္ စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္သူသည္ သဘာဝႏႈန္းစံ ဥပေဒမ်ားႏွင့္အညီတိက်စြာ လိုက္နာမႈ ရွိ မရွိကို သက္ဆိုင္ရာ အစိုးရအသိအမွတ္ျပဳ လက္မွတ္ထုတ္ ေပးေရး အရာရွိမ်ားက သြားေရာက္ စစ္ေဆးမႈကို ခံယူၾကရမည္လည္းျဖစ္သည္။ ေအာ္ဂဲနစ္စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္ေရးအဖြဲ႕၊ ကုမၸဏီမ်ားသည္ ေအာ္ဂဲနစ္အသိ အမွတ္ ျပဳလက္မွတ္လက္ခံ ရရွိေရးႏွင့္ ေဈးကြက္တြင္ “ေအာ္ဂဲနစ္” စာတမ္းပါ စားေသာက္ ကုန္ပစၥည္းမ်ား တရားဝင္ေရာင္းခ်ႏိုင္ေရးတို႔ကိုပါ ေဒသဆိုင္ရာ ေအာ္ဂဲနစ္ အဖြဲ႕အစည္းမ်ား၏ သတ္မွတ္ခ်က္၊ ႏႈန္းစံမ်ား၊ နည္းဥပေဒမ်ားအတိုင္း လိုက္နာ ေဆာင္ရြက္ၾကျခင္းျဖင့္ စနစ္က်ေသာ သဘာဝက်ေသာ ေအာ္ဂဲနစ္စိုက္ပ်ိဳးေရး စနစ္ကို ေဖာ္ေဆာင္ ႏိုင္ၾကေၾကာင္း တင္ျပလိုက္ပါသည္။

ဝင္းႏိုင္ဦး (ဒႆ     နိက)

Source:  http://agrotechni-pedia.com

No comments:

Post a Comment