စဖိုျပာ အသံုးျပဳနည္း
#စဖိုျပာအသုံးျပဳနည္း
ဓာတုပိုးသတ္ေဆးကင္းစင္သီးႏွံထုတ္လုပ္ေရးအတြက္
အပင္မ်ားကိုသာမက
စဖိုျပာ၊ထင္းျပာစေသာျပာအမ်ဳိးမ်ဳိးကိုလည္း
အသုံးျပဳႏိုင္ပါသည္။
#အသုံးျပဳနည္း
#နည္း-၁
စဖိုျပာ------------(၁)ခြက္{ႏို႔ဆီဗူး}
ထံုးမႈန္႔-----------(၁)ခြက္{ႏို႔ဆီဗူး}
ေရ--------------(၈)ပုလင္း{၈လီတာ}
စဖိုျပာတစ္ခြက္၊ထံုးမႈန္႔တစ္ခြက္ကိုေရ(၈)လီတာတြင္
ေဖ်ာ္စပ္ပါ။
ျပာမႈန္႔မ်ားေရတြင္လုံးဝေပ်ာ္ဆင္းသြားသည္အထိ
ေမႊ၍သမေပးပါ။
ထံုးမႈန္႔၊ျပာမႈန္႔မ်ားေက်ပ်က္သည္အထိေမႊၿပီးေနာက္
နာရီအနည္းငယ္ၾကာထားပါ။
ထို႔ေနာက္ပိတ္စိမ္းပါးျဖင့္စစ္ခ်၍အသုံးျပဳႏိုင္ၿပီျဖစ္သည္။
ေလာက္ေကာင္မ်ား၊က်ဳိင္းေကာင္မ်ားကို
ကာကြယ္ႏိုင္သည္။
#နည္း(၂)
စဖိုျပာ-------(၆၀)က်ပ္သား/(၁)ကီလိုဂရမ္
ေရနံဆီ----(၆)ဇြန္း-လက္ဖက္ရည္ဇြန္း/(၃၀)စီစီ
စဖိုျပာ(၆၀)က်ပ္သားကိုေရနံဆီ(၆)ဇြန္းျဖင့္ေရာေမႊ၍
သမေပးပါ။
ျပာမႈန္႔မ်ားအားလုံးေရနံဆီမ်ားစိမ့္ဝင္ႏိုင္ရန္
ေကာင္းေကာင္းေမႊေနာက္ေခ်မြေပးရပါသည္။
သီးႏွံပင္မ်ားေပၚတြင္ပက္ျဖဴးေပးျခင္းျဖင့္
စုပ္စားပိုးမ်ားကိုကာကြယ္ႏိုင္သည္။
ဤစနစ္သည္သီးႏွံပင္ေပၚမ်ားတြင္
ၾကာရွည္မတည္ရွိႏိုင္သျဖင့္တစ္ပတ္ႏွစ္ႀကိမ္ခန္႔
ပက္ျဖဴးသင့္သည္။
စုပ္စားပိုးမ်ားကိုႀကိဳတင္ကာကြယ္မႈအေနျဖင့္
အသုံးျပဳျခင္းျဖစ္သည္။
#နည္း(၃)
စဖိုျပာ---(၁)ဇြန္းေမာက္ေမာက္-ထမင္းစားဇြန္း
ေရ----(၁)လီတာ
ႏို႔ခ်ဥ္----(၁)ခြက္-(၂၅၀)စီစီ
စဖိုျပာတစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္ကိုေရတစ္လီတာျဖင့္
ေရာေမႊသမ၍တစ္ညသိပ္စိမ္ထားပါ။
ထို႔ေနာက္ႏို႔ခ်ဥ္(ႏို႔ပ်က္/ဒိန္ခ်ဥ္)တစ္ခြက္ႏွင့္ေရာေမႊ
သမေပးပါ။
ၿပီးလ်ွင္ပိတ္စိမ္းပါးျဖင့္စစ္ခ်ယူ၍
စစ္က်ရည္တစ္ဆေရသုံးဆေရာ၍
ပက္ဖ်န္းအသုံးျပဳႏိုင္ၿပီျဖစ္သည္။
#နည္း(၄)
စဖိုျပာ------------(၁)ခြက္/(၂၅၀ဂရမ္)
သံပုရာရည္-------(၁)ခြက္/(၂၅၀စီစီ)
ေရ-------------(၁၀)ပုလင္း/(၁၀လီတာ)
စဖိုျပာတစ္ခြက္သံပုရာရည္တစ္ခြက္တို႔ကို
ေရ(၁၀)ပုလင္းတြင္ေရာေမႊသမေပးၿပီး
ျပာမႈန္႔မ်ားအနည္က်သည္အထိထားပါ။
ထို႔ေနာက္ပိတ္စိမ္းပါးျဖင့္စစ္ခ်၍
သီးႏွံပင္မ်ားကိုပက္ဖ်န္းႏိုင္သည္။
ဘူး၊ဖရုံ၊က်ဳိင္းေကာင္မ်ားကိုထိေရာက္စြာ
ကာကြယ္ႏွိမ္နင္းႏိုင္သည္။
#နည္း(၅)
စဖိုျပာကိုဇကာခ်၍ျပာႏုႏုရယူကာ
သီးႏွံပင္မ်ားကိုပက္ျဖဴးေပးျခင္းျဖင့္
ပ်မ်ား၊စုပ္စားပိုးမ်ား၊႐ြက္ထြင္းပိုးမ်ားကိုကာကြယ္ႏိုင္သည္။
ေကာက္ပဲသီးႏွံေဘးထြက္ပစၥည္းျဖစ္ေသာ
ေကာက္ရိုး၊ေျပာင္းဖူးအူတိုင္မ်ားကို
မီးရႈိ႕၍ရလာေသာျပာမ်ားကိုလည္းအသုံးျပဳႏိုင္သည္။
ယူကလစ္႐ြက္ေျခာက္ကိုျပာခ်၍လည္းအသုံးျပဳႏိုင္သည္။
သတိျပဳရန္တစ္ခ်က္မွာ
အုန္းဆန္၊အုန္းခြံမွရေသာျပာမ်ားသည္
ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ပင္မ်ား၏အ႐ြက္ကို
ေလာင္ကြၽမ္းႏိုင္ေသာအာနိသင္ရွိသျဖင့္
၎ျပာမ်ားကိုမသုံးသင့္ပါ။
သီးႏွံပင္ေျခရင္းတြင္ျပာမ်ားျဖဴးေပးထားျခင္းျဖင့္
ပု႐ြက္ဆိတ္မ်ားကိုလည္းကာကြယ္ႏိုင္သည္။
သေဘၤာပင္ေျခရင္းတြင္ျပာမ်ားမ်ားပုံေပးျခင္းျဖင့္
သေဘၤာပင္ပုပ္ရိေသဆံုးတတ္သည္ကိုမူသတိျပဳရန္လိုသည္။
ရွမ္းျပည္တြင္အေလ့က်ေပါက္ေသာ
စိန္နားပန္(Lantana aculeata)ကိုျပာခ်၍
ပက္ျဖဴးေပးျခင္းျဖင့္႐ြက္ထြင္းပိုးမ်ားကိုကာကြယ္ႏိုင္သည္။
ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ပ်ဳိးခင္းမ်ားတြင္
ျပာမႈန္႔ျဖဴးေပးထားျခင္းျဖင့္ပု႐ြက္ဆိတ္၊ပင္ျဖတ္ပိုးမ်ားကို
ကာကြယ္ႏိုင္သည္။
ဘိဇပ္ပင္ကိုမီးရႈိ႕၍ရလာေသာျပာသည္လည္း
ထိေရာက္မႈရွိသည္။
ဘိဇပ္ပင္မ်ားသည္ေပါင္းပင္မ်ားျဖစ္သျဖင့္
ေပါင္းရွင္းၿပီးသားျဖစ္သကဲ့သို႔
ျပာကိုလည္းအက်ဳိးရွိစြာအသုံးခ်ႏိုင္သည္။
ဘိဇပ္ပင္မ်ားကိုုခုတ္စင္း၍
ပ်ဳိးခင္းေဘာင္၊စိုက္ေဘာင္မ်ားေပၚတြင္
ေနလွန္းေျခာက္ေသြ႕ေစ၍မီးရႈိ႕ေပးျခင္းျဖင့္
ပ်ဳိးပင္၊စိုက္ပင္မ်ားကို
ပု႐ြက္ဆိတ္ရန္မွကင္းေဝးေစကာ
ပင္ျဖတ္ပိုးမ်ားကိုလည္းႀကိဳတင္ကာကြယ္ေပးသည္။
စိုက္ခင္းမ်ားတြင္ပင္ႂကြင္းပသ္က်န္မ်ားကို
မီးရႈိ႕ေပးျခင္းျဖင့္
ပိုးမ်ားကိုကာကြယ္ႏိုင္သကဲ့သို႔အပင္ေရာဂါမ်ားကိုလည္း
သုတ္သင္ၿပီးသားျဖစ္ကာေျမဆီလႊာကိုလည္း
ေကာင္းမြန္ေစပါသည္။
ျပာမႈန္႔မ်ားကိုစိုက္ခင္မ်ားတြင္ပက္ျဖဴးမည္ဆိုပါက
နည္း(၃)နည္းျဖင့္အသုံးျပဳႏိုင္သည္။
၁။ျပာမႈန္႔မ်ားကိုလက္တြင္ဆုပ္ယူ၍
အပင္မ်ားေပၚသို႔ပက္ျဖဴးျခင္းျဖစ္သည္။
၂။ျပာမႈန္႔ကိုပိတ္စိမ္းပါးႏွင့္ထုပ္ယူၿပီး
အပင္မ်ားေပၚတြင္ေဆာင့္ခါခ်ေပး၍ပက္ျဖဴးေပးႏိုင္သည္။
၃။ျပာမႈန္႔ကိုေပါင္ဒါမႈန္႔ဘူးခြံမ်ားတြင္ထည့္သြင္းၿပီး
အပင္မ်ားေပၚသို႔ပက္ျဖဴးေပးႏိုင္သည္။
#Source :ဓာတုပိုးသတ္ေဆးကင္းစင္သီးႏွံထုတ္လုပ္ေရး
ေရးသူ = ေမာင္ေဌးအန္႔
ု
No comments:
Post a Comment