Wednesday, 11 March 2015

အိမ္ လုပ္ ပဲျပား ပဲနိဳ႕

အိမ္လုပ္ ပဲျပား ပဲႏို႕ ပဲၾကမ္းဖက္ Home made Tofu and Soy Milk

အိမ္လုပ္ ပဲျပား
အိမ္လုပ္ ပဲႏို႕ရည္








အိမ္လုပ္ ပဲေၾကာ္


အ၇င္အပတ္က လုပ္စားျပီး မအားတာနဲ႕ မေရးျဖစ္ေသးတာ။ အခုေလးတင္ အခ်ိန္လုျပီး ေရးလိုက္ရတယ္။ ပဲပိစပ္ (Soy Bean) တထုပ္၀ယ္ျပီး အေတာ္ေလး အက်ိဳးရွိသြားပါသည္။
ပဲျပားအတြက္ အေ၀းၾကီးက တရုတ္ဆိုင္သြားရတဲ့ ဒုကၡကလည္း လြတ္သြားသလို လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ပဲျပားကိုလည္း စားရတယ္ေလ။ အိမ္ေလးေသာက္ဖို႕ အာဟာရျပည့္၀တဲ့ လတ္ဆတ္တဲ့ ပဲႏို႕ရည္လည္း ရတယ္။ က်န္တဲ့ ပဲၾကမ္းဖတ္ (okara) နဲ႕ မတ္ပဲစတိုင္ ေၾကာ္စားျဖစ္ေသးတယ္။ အဲ့ပဲကိုပဲ သုပ္လည္းစားျဖစ္တယ္။ လုပ္နည္းကလည္း မထင္မွတ္ဘဲ အင္မတန္လြယ္ပါတယ္။

ပဲပိစပ္ တထုပ္၀ယ္ျပီး အနည္းဆံုး ေရ ၃နာရီစိမ္ထားပါတယ္။ ကိုယ္က ေန႕ခင္းလုပ္တာဆိုေတာ့ေလ။ (တညစိမ္ ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲထဲ့ထားလို႕လည္းရတယ္)
ျပီးရင္ juicer နဲ႕ ပဲနည္းနည္းခ်င္းခြဲထဲ့ ေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ့ျပီး ေခ်ပါတယ္။
ျပီးရင္ က်ိဳမဲ့ အိုးၾကီးထဲ ေခ်ထားတဲ့ပဲနဲ႕အရည္ေတြထဲ့( ေရလိုေသးရင္) ေရ၁၂ခြက္ေလာက္ထပ္ထဲ့ (အိုးအေနအထားေပၚၾကည့္ျပီး)။ မီးဖိုေပၚတင္ျပီး ပြက္ေအာင္လုပ္ပါမယ္။ အျမဳပ္ထျပီး ေ၀က်တတ္လို႕ အပူခ်ိန္အသင့္အတင့္နဲ႕ ေမႊေပးေနပါ့မယ္။ မိနစ္၂၀ေလာက္ေမႊေပးပါ့မယ္။

ျပီးရင္ ဇကာနဲ႕အဖတ္ေတြကို ေကာ္ျပီး ပိတ္ပါးနဲ႕စစ္ထားပါ့မယ္။ 
အဖတ္က ပဲၾကမ္းဖတ္ (okara)ပါ။ 
အရည္ကေတာ့ ပဲနို႕ရည္ပါ။
ကိုယ္လိုခ်င္သေလာက္ ပဲႏို ့ရည္ယူထားျပီး က်န္တဲ့ ပဲႏို႕ကို မီးဖိုေပၚျပန္တင္ျပီး အပူေပးပါ။ ကိုယ္ကေတာ့ အိမ္ေသာက္ဖို႕ ပဲႏို႕ရည္ တအိုး (1 jar) ယူထားလုိက္ပါတယ္။ (ပဲႏို႕ရည္ ခ်ိဳခ်င္ရင္ေတာ့ သၾကားထဲ့ေပါ့။ အိမ္ေသာက္မွာဆုိေတာ့ ကိုယ္ကေတာ့ သၾကားမထဲ့ပါ)

တဖက္က Epson salt စားပြဲတင္ ၂ဇြန္းကို ေရတခြက္ခြဲ (ေရေႏြးေႏြး) နဲ႕ ေဖ်ာ္ထားပါ။ (Epson salt အစား ၇၅မီလီလီတာ သံပရာရည္ သံုးႏိုင္ပါတယ္ေနာ္)။
မီးဖိုေပၚက ပဲႏို႕ပြက္ရင္ ခုဏက ေဖ်ာ္ထားတဲ့ ဆားရည္ကို ေလာင္းထဲ့ျပီး မီးပိတ္ပါ။ ၁၀မိနစ္ေလာက္ေနရင္ ခဲလာပါလိမ့္မယ္။ 
အဲ့က် ပိတ္ပါးနဲ႕ စစ္ယူျပီး ပဲျပားကို ေရကုန္ေအာင္ ညွစ္၊ ျပီးရင္ အေလးတခုခုနဲ႕ ဖိထားလိုက္ပါ။ (ကိုယ္ကေတာ့ အလြယ္တကူေတြ႕တဲ့ ၀ိတ္မတဲ့အေလးနဲ႕ပဲ ဖိထားလုိက္တယ္။) 
နာရီ၀က္ေလာက္ေနရင္ ေအးျပီး ပဲျပားျဖစ္သြားပါလိမ့္မယ္ေနာ္။ ပဲျပားကို ၾကာၾကာခံေအာင္ ေရေႏြးေႏြးေလးနဲ႕ စိမ္ျပီး အခန္းအပူခ်ိန္မွာတင္ ထားနိုင္ပါတယ္။

အဲ့ဒီပဲျပားကို ကိုယ္ကေတာ့ ပဲပင္ေပါက္နဲ႕တရက္ ကန္စြန္းရြက္နဲ႕တရက္ ေၾကာ္စားလိုက္ပါတယ္။ ပဲၾကမ္းဖက္ ကိုက် ဂ်ံဳမႈန္႕(အိမ္မွာ ဆန္မႈန္႕ျပတ္သြားလို႕)၊ ေကာက္ညွင္းမႈန္႕ (၂:၁)၊ ဆားနည္းနည္း၊ လွီးထားတဲ့ နံနံပင္/ပူစီနံ၊ ဆိုဒါနည္းနည္းတို႕နဲ႕ မုန္႕သားစပ္ျပီး အကြင္းေၾကာ္ပံု ေၾကာ္စားလုိက္တယ္။ ပဲၾကမ္းဖက္က အမ်ားၾကီးမို႕ ပိုတာကို ပလပ္စတစ္နဲ႕အုပ္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲထဲ့ထားျပီး ေၾကာ္ေၾကာ္စားေနလိုက္တယ္။ ၅ရက္ ၁ပတ္ေလာက္ေတာ့ ခံပါတယ္။ ပဲေၾကာ္ခ်ည္းမစားခ်င္လုိ႕ သုပ္လည္းစား ေကာက္ညွင္းေပါင္းနဲ႕လည္းစားေပါ့။ ကိုယ္ခံတြင္းေတြ႕မဲ့ပံုစံ လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ 
ေငြကုန္လည္းသက္သာ အခ်ိန္တိုတိုအတြင္း ပဲဲျပား ပဲနို႕၇ည္ ပဲၾကမ္းဖက္ရေတာ့ အက်ိဳးရွိမယ္ထင္လုိ႕ ကိုယ့္ဆိုက္ေလးေပၚမွာေရးတင္ေပးထားပါတယ္ေနာ္။ အင္တာနက္ကေန ပဲျပားလုပ္နည္းမ်ိဳးစံုဖတ္ျပီး စမ္းသပ္ၾကည့္တာပါ။ ပထမဆံုးအၾကိမ္ျဖစ္ေပမဲ့ ေအာင္ျမင္လုိ႕ အင္မတန္၀မ္းသာပါသည္။

သူသူစံ
ၾသဂုတ္ ၂၀၁၄

No comments:

Post a Comment