Yangon Health Guide
ေအာ္ဂဲနစ္ ... ေအာ္ဂဲနစ္ ... ေအာ္ဂဲနစ္ !!!
ေအာ္ဂဲနစ္စိုက္ပ်ိဳးေရးစနစ္အေၾကာင္း
ေအာ္ဂဲနစ္စိုက္ပ်ိဳးေရးစနစ္ရဲ႕ အဓိကရည္႐ြယ္ခ်က္ကိုယ္၌က ကၽြန္ေတာ္တို႕ လူနဲ႔ တိရစၧာန္ေတြရယ္၊ အပင္ေတြရယ္၊ ကမၻာေျမႀကီးရယ္ သံုးဦးသံုးဖလွယ္ အျပန္အလွန္ အက်ိဳး႐ွိၿပီး ေရ႐ွည္တည္တံ့ေအာင္ ထိန္းသိမ္းေဆာင္႐ြက္ရတဲ့ စနစ္ျဖစ္ပါတယ္။ ဥပမာအားျဖင့္ သမ႐ိုးက် စိုက္ပ်ိဳးနည္းစနစ္မွာ အသံုးျပဳတဲ့ ဓာတ္ေျမၾသဇာ၊ ဓာတုပိုးသတ္ေဆး၊ ေပါင္းသတ္ေဆးေတြ အသံုးျပဳရင္ လယ္ယာေျမအထြက္တိုးမယ္၊ သီးႏွံေတြပိုထြက္မယ္။ ဒါေၾကာင့္ စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္တဲ့သူေတြေတာ့ အက်ိဳး႐ွိတာ ေသခ်ာပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဒီလိုမ်ိဳး ဓာတုေဗဒပစၥည္းေတြ ၾကာ႐ွည္သံုးထားတဲ့ေျမဟာ ေျမဆီလႊာေတြ ပ်က္စီးကုန္တဲ့အတြက္ ကမၻာေျမႀကီးကို ထိခိုက္ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေျမႀကီးထဲမွာ မွီတင္းေနထိုင္ေနတဲ့ လူကို အက်ိဳးျပဳတဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြကိုလည္း ေသေၾကပ်က္စီးေစပါတယ္။ ဓာတုပိုးသတ္ေဆးေတြသံုးရင္ ပတ္၀န္းက်င္ရဲ႕ Eco System ကို ပိုမိုထိခိုက္ေစပါတယ္။ ေအာ္ဂဲနစ္ စိုက္ပ်ိဳးေရးစနစ္ကို အသံုးျပဳတဲ့အတြက္ အက်ိဳးမ်ားေစတဲ့ အခ်က္ေတြကေတာ့ -
(၁) သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္
(၂) စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္တဲ့ လယ္သမားနဲ႔ သူ႕မိသားစု၀င္ေတြ
(၃) သီးႏွံေတြကိုစားသံုးတဲ့ စားသံုးသူေတြ
(၄) ႏိုင္ငံေတာ္
(၅) အနာဂတ္မ်ိဳးဆက္သစ္လူငယ္မ်ား
စသည္ျဖင့္ ဘက္စံုေဒါင့္စံုအက်ိဳး႐ွိတာကို ေတြ႕႐ွိရပါတယ္။
' သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္ကို အက်ိဳးျပဳေသာ Organic Farming '
အဓိကအခ်က္အေနနဲ႔ Environmental Pollution လို႔ေခၚတဲ့ သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္ ညစ္ညမ္းမႈကို သက္သာေစပါတယ္။ ဓာတ္ေျမၾသဇာနဲ႕ ဓာတုေဗဒ ပိုးသတ္ေဆးေတြေၾကာင့္ သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္ ညစ္ညမ္းမႈေတြ ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္တယ္ဆိုတာ အားလံုးအသိပင္ျဖစ္ပါတယ္။ Organic Farming မွာ ဒါေတြကို အသံုးမျပဳတဲ့အတြက္ သဘာ၀ေျမနဲ႔ ေရေတြကို ညစ္ညမ္းမႈကေန ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ ဒီပိုးသတ္ေဆးေတြက ေရထဲကိုေရာက္ရင္ ေရေနသတၲ၀ါေတြ ေသေၾကပ်က္စီးႏိုင္ပါတယ္။
သဘာ၀မွာ မွီတင္းေနထုိင္ၾကတဲ့ လူကိုအက်ိဳးျပဳတဲ့ အင္းဆက္ပိုးေတြ တိရစၧာန္ေတြကို ကာကြယ္ေပးရာလည္း ေရာက္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဓာတ္ေျမၾသဇာထုတ္လုပ္ရာမွာ ေရနံဓာတုအေျခခံရတဲ့အတြက္ စြမ္းအင္သံုးစြဲမႈေတြ႐ွိသလို စက္႐ံုကေနထြက္႐ွိတဲ့ Carbon Emission ေတြေၾကာင့္ သဘာ၀ေလထုကို ပ်က္စီးေစပါတယ္။ သဘာ၀ေျမေဆြးနဲ႔ သဘာ၀ေျမၾသဇာကိုျပဳလုပ္ရာမွာ ဓာတုေဗဒေျမၾသဇာေလာက္ Energy မသံုးရတဲ့အျပင္ ေလထုညစ္ညမ္းမႈကိုလည္း မျဖစ္ေပၚေစပါဘူး။ ဓာတ္ေျမၾသဇာကို ထုတ္လုပ္တဲ့စက္႐ံုကေန သံုးစြဲတဲ့ေနရာအထိေရာက္ဖို႕ ထုတ္ပိုးပစ္ၥည္းေတြ အသံုးျပဳရပါတယ္။ အဲ့ဒီထုတ္ပိုးပစၥည္း (Packing Material) ေတြက ပတ္၀န္းက်င္ညစ္ညမ္းမႈကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ မိမိၿခံမွာ သဘာ၀ေျမၾသဇာျပဳလုပ္ရင္ ဒီလိုမ်ိဳးညစ္ညမ္းမႈေတြကေန ကာကြယ္ရာ ေရာက္ပါတယ္။ ဓာတ္ေျမၾသဇာနဲ႔ ဓာတုပိုးသတ္ေဆးေတြကို တစ္ေနရာကေန တစ္ေနရာပို႔ဖို႔ (Transportation) အတြက္ စြမ္းအင္ေတြ အသံုးျပဳရပါတယ္။ မိမိၿခံမွာ ျပဳလုပ္တဲ့အတြက္ စြမ္းအင္ေခၽြတာရာ က်ၿပီး သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္ကို ထိန္းသိမ္းရာလည္း ေရာက္ပါတယ္။
' လယ္သမားေတြအတြက္ အက်ိဳး႐ွိပုံ '
Organic Farming System ကို ေျပာင္းလဲအသံုးျပဳရင္ လယ္သမား တစ္ေယာက္ထဲသာမက သူ႕မိသားစုတစ္ခုလံုးအတြက္ပါ အက်ိဳး႐ွိပါတယ္။ ထင္႐ွားတဲ့ဥပမာေတြ အေနနဲ႔ကေတာ့
(၁) ဓာတုေဗဒ ပိုးသတ္ေဆးမ်ားနဲ႕ ထိေတြ႕မႈမ႐ွိတဲ့အတြက္ အဲ့ဒီပိုးသတ္ေဆးေတြရဲ႕ အႏၲရာယ္ေတြကေန ကင္းေ၀းေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ အိမ္မွာ ဓာတုပိုးသတ္ေဆး ေတြ ထားသိုခဲ့ရင္ ကေလးေတြအတြက္ အႏၲရာယ္အလြန္မ်ားပါတယ္။ အမွတ္တမဲ့နဲ႕ ကေလးေတြရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ထဲ ၀င္သြားခဲ့ရင္ ေသဆံုးတဲ့ အထိ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ Organic Farming ျပဳလုပ္တဲ့အတြက္ အိမ္မွာ ဓာတုပိုးသတ္ေဆးေတြ ေဆာင္ထားဖို႕ မလိုေတာ့ပါဘူး။ ဓာတုပိုးသတ္ေဆးဆိုတာ ၫႊန္ၾကားခ်က္အတိုင္း တိတိက်က် လိုက္နာေဆာင္႐ြက္ တာေတာင္မွ အႏၲရာယ္ ႐ွိေနေသးလို႔ ျဖစ္ပါတယ္။
(၂) ဒုတိယအေနနဲ႕ ကုန္က်စရိတ္ သက္သာပါတယ္။ ဓာတုေဗဒဓာတ္ေျမၾသဇာနဲ႔ ဓာတုပိုးသတ္ေဆးေတြဟာ ေစ်းႀကီးပါတယ္။ ဒါေတြကို ၀ယ္စရာမလိုေတာ့တဲ့အတြက္ ကုန္က်စရိတ္ေတြ ေလ်ာ့နည္းသြားလို႕ လယ္သမားအေနနဲ႔ ေငြပိုေငြလွ်ံရလာႏိုင္ပါတယ္။ ေအာ္ဂဲနစ္စိုက္ပ်ိဳးေရးမွာက သဘာ၀ေျမၾသဇာနဲ႔ သဘာ၀ပိုးသတ္ေဆးေတြကို မိမိရဲ႕ၿခံမွာပဲ စရိတ္နည္းနည္းနဲ႕ ထုတ္လုပ္ႏိုင္လို႕ ျဖစ္ပါတယ္။
(၃) ေအာ္ဂဲနစ္နဲ႕ စိုက္ပ်ိဳးထားတဲ့စိုက္ခင္းေတြဟာ သဘာ၀နည္းနဲ႕ စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္ တာျဖစ္တာေၾကာင့္ သဘာ၀ေဘးအႏၲရာယ္နဲ႕ ရာသီဥတု အေျပာင္းအလဲဒဏ္ကို ခံႏိုင္ရည္႐ွိပါတယ္။ ဥပမာ - မိုးေခါင္ေရ႐ွားျဖစ္ရင္ ခံႏိုင္ရည္ပို႐ွိပါတယ္။
(၄) သီးႏွံထြက္ႏႈန္းကိုၾကည့္ရင္ ဓာတ္ေျမၾသဇာသံုးတာဟာ ေရတိုမွာ ထြက္ႏႈန္းေကာင္းတယ္လို႔ ထင္ရေပမယ့္ ဓာတ္ေျမၾသဇာမရခဲ့လို႔ မထည့္ဘဲစိုက္ခဲ့ရင္ အထြက္ႏႈန္းဟာ ဆိုးဆိုး၀ါး၀ါး က်ဆင္းသြားတာ ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ လယ္သမားေတြဟာ ဓာတ္ေျမၾသဇာကို ႏွစ္စဥ္ ထည့္သြင္းေပးေနၾကရပါတယ္။ Organic Farming က်ေတာ့ ေျမဆီလႊာကို တစ္ႏွစ္တစ္ႏွစ္ ပိုမိုေကာင္းမြန္ေအာင္ လုပ္ေဆာင္တာေၾကာင့္ ႏွစ္စဥ္အထြက္ႏႈန္းလည္း တျဖည္းျဖည္း တိုးတက္လာပါတယ္။ ေရ႐ွည္မွာ မ်ားစြာအက်ိဳးျဖစ္ထြန္းပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ရာသီဥတု ဆိုး၀ါးတဲ့ႏွစ္ေတြမွာလည္း အထြက္ႏႈန္း က်မသြားေအာင္ ထိန္းထားႏိုင္တာ ေတြ႕ရပါတယ္။
(၅) ဆြစ္ဇာလန္ႏိုင္ငံမွာ (၂၁) ႏွစ္ၾကာ ေလ့လာသုေတသနျပဳလုပ္ခ်က္အရ Organic Farming နဲ႕ စိုက္ပ်ိဳးတဲ့အခါ အထြက္ႏႈန္းဟာ ၂၀% ေလ်ာ့နည္းေပမဲ့ ေျမၾသဇာအသံုးစရိတ္ဟာ ၅၀% ေလ်ာ့က်ၿပီး ပိုးသတ္ေဆးအတြက္ ကုန္က်စရိတ္ဟာ ၉၇% ေလ်ာ့နည္းလို႔ ၿခံဳၿပီးၾကည့္ရင္ လယ္သမားေတြအတြက္ အက်ိဳး႐ွိတယ္လို႕ဆိုပါတယ္။ ေရာင္းတဲ့အခါ Organic Farming ဟာ သာမန္ထက္ေစ်း ၂ ဆ၊ ၃ဆ ပိုရလို႔ အက်ိဳးပုိမ်ားပါတယ္။
' Organic Food စားသံုးသူေတြအက်ိဳး႐ွိပုံ '
အဓိကအခ်က္ (၃)ခ်က္ အက်ိဳး႐ွိပါတယ္။
(၁) ပထမအခ်က္က Food Safety လို႔ေခၚတဲ့ အစားအစာပိုင္းမွာ စိတ္ခ်ရမႈေဘးကင္းမႈနဲ႔ ပတ္သက္ပါတယ္။ ဓာတုပိုးသတ္ေဆးပါ၀င္တဲ့ အစားအစာနဲ႕ ဓာတုပိုးသတ္ေဆးကင္းစင္တဲ့ အစားအစာ (၂) ခုဟာ ဘယ္လိုမွယွဥ္လို႔မရႏုိင္ပါ။ ေလ့လာခ်က္ေတြအရ အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုလို ဖြံၿဖိဳးၿပီးႏိုင္ငံေတြမွာ ေတာင္ ေရာင္းခ်တဲ့ သမား႐ိုးက်အစားအစာရဲ႕ ၇၇% မွာ ဓာတုပိုးသတ္ေဆး အႂကြင္းအက်န္ေတြ ပါ၀င္ေနတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ ဒီလိုဓာတုပိုးသတ္ေဆး အႂကြင္းအက်န္ေတြေၾကာင့္မို႔ က်န္းမာေရးျပႆနာေတြ တစ္ေန႔တျခားႀကီးထြားလာေနတာ အားလံုးအသိပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
(၂) ဒုတိယအခ်က္အေနနဲ႔ ေအာ္ဂဲနစ္နည္းစနစ္နဲ႔ စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္တဲ့ အသီးအႏွံေတြဟာ အာဟာရဓာတ္ပါ၀င္မႈ ပိုမိုျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ ဓာတုပစၥည္းေတြကအပင္ကို ထိခိုက္ပ်က္ဆီးေစတဲ့အတြက္ အပင္တိုင္းမွာ ျပဳလုပ္ရတဲ့ သဘာ၀နည္းစဥ္ေတြကို ထိခိုက္ၿပီး အခ်ိဳ႕ေသာ ဗီတာမင္ေတြနဲ႔ Antioxidant ေတြကို မျပဳလုပ္ႏိုင္ေတာ့ပါဘူး။ ေအာ္ဂဲနစ္နည္းနဲ႕ စိုက္ပ်ိဳးတဲ့ အစားအစာေတြဟာ အာဟာရဓာတ္ ပိုမိုပါ၀င္ တဲ့အေၾကာင္း ေလ့လာမႈေတြအရ သိရပါတယ္။ ၂၀၀၇ ခုနစ္က ထုတ္ျပန္ခဲ့တဲ့ EU ႏိုင္ငံေတြမွာ ေလးႏွစ္ၾကာသုေတသနျပဳလုပ္ခ်က္အရ ေအာ္ဂဲနစ္ အသီးအႏွံေတြဟာ သမား႐ိုးက်သီးႏွံေတြထက္ Antioxidant ပါ၀င္မႈ ၄၀% ပိုမ်ားတယ္ လုိ႔ဆိုပါတယ္။ အလားတူပဲ ၂၀၀၈ ခုနစ္တုန္းကလည္း အေမရိကန္ႏိုင္ငံမွာ႐ွိတဲ့ Organic Centre ရဲ႕ ေလ့လာခ်က္အရ ေအာ္ဂဲနစ္သီးႏွံေတြဟာ သမ႐ိုးက်သီးႏွံ ေတြထက္ အာဟာရဓာတ္ ၁၁ မ်ိဳး ပါ၀င္မႈမွာ ၂၅% ပိုမ်ားတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ၂၀၀၉ ခုနစ္မွာလည္း European Commission ရဲ႕ ၅ ႏွစ္ၾကာ ေလ့လာသုေတသနစာတမ္းကို ထုတ္ျပန္ရာမွာလည္း လူေတြအတြက္ လိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြျဖစ္တဲ့ Antioxidant ေတြ၊ ဗီတာမင္နဲ႔ မျပည့္၀ဆီပါ၀င္မႈ ေအာ္ဂဲနစ္သီးႏွံေတြမွာ ပိုမိုမ်ားျပားလာတယ္လို႔ သိရျပန္ပါတယ္။ ဒါတင္မကဘဲ လူေတြရဲ႕က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းပါ၀င္မႈကလည္း အမ်ားႀကီး ေလ်ာ့နည္းတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
(၃) ေနာက္ဆံုးအခ်က္ အေနနဲ႔ ေျပာရရင္ေတာ့ အရသာပိုင္းေပါ့။ သဘာ၀နည္းနဲ႔ စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္ လို႔ရတဲ့ သီးႏွံရဲ႕ အနံ႔အရသာဟာ ဓာတုေဗဒေျမၾသဇာနဲ႔ ဓာတုပိုးသတ္ေဆးေတြသံုးၿပီး စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္ထားတဲ့ သီးႏွံေတြထက္ အဆေပါင္းမ်ားစြာ ပိုမိုသာလြန္ပါတယ္။ ကိုယ့္အိမ္ ေနာက္ေဖးမွာ စိုက္တဲ့အပင္နဲ႔ ေစ်းမွာ ၀ယ္တာကြာျခားမွန္း လူတိုင္းသိၿပီး ျဖစ္ပါတယ္။ သီးႏွံေတြရဲ႕အနံ႕အရသာက စိုက္ပ်ိဳးတဲ့ေျမေပၚ မူတည္ေနလို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီအခ်က္ေတြေၾကာင့္မို႕လို႔ ေအာ္ဂဲနစ္သီးႏွံကိုစားရင္ စားသံုးသူေတြအေနနဲ႔ မ်ားစြာအက်ိဳး ႐ွိပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္လည္း ဖြံ႕ၿဖိဳးၿပီးႏိုင္ငံေတြမွာ႐ွိတဲ့ ေငြေၾကးတတ္ႏိုင္သူေတြက ေအာ္ဂဲနစ္အစားအစာေတြကို သာ ေ႐ြးခ်ယ္စားေသာက္ေနၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။
' ႏိုင္ငံေတာ္ကို အက်ိဳးျပဳပံု '
ႏိုင္ငံေတာ္အပိုင္းကလည္း ေအာ္ဂဲနစ္စိုက္ပ်ိဳးေရးကို အားေပးလုပ္ေဆာင္မယ္ဆိုရင္ တိုုင္းျပည္အတြက္ အင္မတန္မွ အက်ိဳး႐ွိပါတယ္။ ဥပမာအေနနဲ႕ သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္ ထိန္းသိမ္းႏိုင္ျခင္း၊ ေရထုညစ္ညမ္းမႈ ေလ်ာ့ခ်ႏိုင္ျခင္း၊ ႏိုင္ငံျခားကေနတင္သြင္းေနရတဲ့ ဓာတ္ေျမၾသဇာ/ ပိုးသတ္ေဆးစတဲ့ သြင္းကုန္အစုေတြ အတြက္ ေငြေၾကးကုန္က်စရာမလိုျခင္း၊ အဲ့ဒီေငြေၾကးေတြကို ႏိုင္ငံေတာ္ဖြံ႕ၿဖိဳးတိုးတက္ေရးလုပ္ငန္းေတြမွာ ပိုမို သံုးစြဲႏိုင္ျခင္း၊ ပိုးသတ္ေဆးေတြေၾကာင့္ ဒုကၡေရာက္ရတဲ့ က်န္းမာေရးအသံုးစရိတ္ေတြကို ေလ်ာ့ခ်ႏိုင္ျခင္းစတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြရ႐ွိႏိုင္ပါတယ္။
' အနာဂတ္မ်ဳိးဆက္သစ္ လူငယ္ေတြ အတြက္အက်ဳိး႐ွိပုံ '
ဂ်ာမနီႏိုင္ငံမွာ ဥပေဒျပဌာန္းထားပါတယ္။ (၂) ႏွစ္ေအာက္ကေလးေတြ စားတဲ့ အစားအစာဟာ ေအာ္ဂဲနစ္ျဖစ္ရမယ္ဆိုတဲ့ ဥပေဒပါ။ Baby Food လို႔ေခၚတဲ့ အဲ့ဒီအစားအစာေတြထဲမွာ ဓာတုအႂကြင္းအက်န္နဲ႔ တျခားဓာတုပစၥည္းေတြ မပါ၀င္ရပါဘူး။ အကယ္၍ ပါ၀င္တဲ့အစားအစာေတြကို ေရာင္းခ်ခဲ့ရင္ ဥပေဒအရ အေရးယူခံရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ ဦးေႏွာက္ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈဟာ ကိုယ္၀န္ေဆာင္တဲ့အခ်ိန္ကေန (၂) ႏွစ္သားအထိက အဓိကအက်ဆံုး ျဖစ္ပါတယ္။ (၂) ႏွစ္အထိ ဦးေႏွာက္မွာ႐ွိတဲ့ ဆဲလ္အေရအတြက္ေရာ အရည္အခ်င္းအရပါ တိုးတက္မ်ားျပား ျဖစ္ေပၚေနပါတယ္။ (၂) ႏွစ္ေက်ာ္ရင္ေတာ့ အ႐ြယ္အစားသာ ႀကီးလာတာျဖစ္ၿပီး ဆဲလ္အေရအတြက္ ထပ္မတိုးေတာ့ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ (၂) ႏွစ္အထိ ကေလးေတြစားတဲ့ အစားအစာဟာ အလြန္မွ အေရးႀကီးလာပါတယ္။ (၂) ႏွစ္အတြင္းမွာ ပိုးသတ္ေဆး အႂကြင္းအက်န္ပါတဲ့ အစားအစာေတြ ေကၽြးမိရင္ ဒီကေလးဟာ တစ္သက္လံုး ၪာဏ္ရည္၊ ၪာဏ္ေသြးခ်ဳိ႕တဲ့တာ အပါအ၀င္ က်န္းမာေရး ျပႆနာေပါင္းစံု ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
ဒါ့ေၾကာင့္ ကေလးေတြကို ေအာ္ဂဲနစ္အစားအစာသာေကၽြးဖို႔ အစိုးရက ေဆာ္ၾသေပးေနျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ ဒီလိုလုပ္ျခင္းျဖင့္ ေနာင္လာမည့္မ်ိဳးဆက္သစ္ေတြဟာ ထူးခၽြန္ထက္ျမက္တဲ့သူေတြျဖစ္ၿပီး တိုင္းျပည္ကို တိုးတက္ေအာင္ ဆက္လက္လုပ္ေဆာင္ႏိုင္ၾကမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
' ေအာ္ဂဲနစ္စိုက္ပ်ဳိးေရးရဲ႕ အားနည္းခ်က္ '
အားနည္းခ်က္ေတြေတာ့ ႐ွိပါတယ္။ အဓိက (၄) ခ်က္ ႐ွိပါတယ္။
(၁) ပထမတစ္ခ်က္ကေတာ့ အထြက္ႏႈန္းေလ်ာ့နည္းျခင္းပဲျဖစ္ပါတယ္။ ဓာတ္ေျမၾသဇာသံုးရင္ အထြက္ႏႈန္းမ်ားပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဓာတ္ေျမၾသဇာကိုေတာ့ ႏွစ္တိုင္းလိုလို အၿမဲသံုးဖို႕လိုပါလိမ့္မယ္။ သဘာ၀ေျမၾသဇာ သဘာ၀ေျမေဆြးနဲ႔ စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္တာဟာ ၂၀% ေလာက္ အထြက္ေလ်ာ့ပါတယ္။ အခ်ဳိ႕သီးႏွံေတြဆိုရင္ ဓာတ္ေျမၾသဇာသံုးၿပီး ထြက္႐ွိတာရဲ႕ ၅၀% ေလာက္ပဲ ႐ွိပါတယ္။ဒါ့ေၾကာင့္ တစ္ကမၻာလံုး အတိုင္းအတာနဲ႔ Organic Farming ေျပာင္းခဲ့ရင္ စားနပ္ရိကၡာ မလံုေလာက္မႈေတြ ႀကံဳေတြ႕ႏိုင္တယ္လို႔ အခ်ဳိ႕က ေျပာဆိုေနၾကတာေတြလည္း ႐ွိပါတယ္။ ပွ်မ္းမွ်ျခင္းအေနနဲ႔ သမား႐ိုးက်စိုက္ပ်ဳိးနည္းစနစ္နဲ႔ ႏိႈင္းယွဥ္ရင္ ဖြံ႕ၿဖိဳးၿပီးႏိုင္ငံေတြမွာ ၉၂% ေလာက္ ထြက္႐ွိၿပီး ဖြံ႕ၿဖိဳးဆဲႏိုင္ငံေတြမွာေတာ့ ၈၀% ေလာက္ ထြက္႐ွိတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
(၂) ဒုတိယအခ်က္ကေတာ့ ထုတ္လုပ္မႈစရိတ္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဓာတ္ေျမၾသဇာနဲ႔ ဓာတုပိုးသတ္ေဆးေတြ သက္သာေပမယ့္ လူ႔စြမ္းအားေတြ အမ်ားအျပား သံုးရတာမို႔ စက္ပစၥည္းကရိယာ သိပ္မသံုးႏိုင္တဲ့ ဖြံ႕ၿဖိဳးဆဲ ႏိုင္ငံေတြအတြက္ေတာ့ သမား႐ိုးက် စိုက္ပ်ဳိးေရးထက္ ၁၀-၄၀% အထိ ပိုမိုကုန္က်ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး တင္းက်ပ္တဲ့ စည္းမ်ဥ္းစည္းကမ္း ျပဳလုပ္ရမႈအတြက္လည္း ကုန္က်စရိတ္ေတြ ပိုမ်ားေစပါ တယ္။ဒါ့ေၾကာင့္ ေအာ္ဂဲနစ္ အစားအစာေတြဟာ ေစ်းႀကီးေပး၀ယ္ရ ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ Australia မွာဆိုရင္ ပွ်မ္းမွ် ၆၅% ေစ်း ပိုႀကီးပါတယ္။ ဂ်ာမနီမွာဆုိရင္ ၂ ဆနဲ႔ ဆြစ္ဇာလန္မွာ ဆိုရင္ ၂ ဆ ေက်ာ္ ေစ်းပိုေပး၀ယ္ရပါတယ္။
ဖြံ႕ၿဖိဳးဆဲႏိုင္ငံေတြမွာေတာ့ ေအာ္ဂဲနစ္အစားအစာေတြရဲ႕ ေစ်းကြက္က မဖြံ႕ၿဖိဳးေသးေတာ့ ဒီလိုမ်ဳိး ေစ်းပိုေပး၀ယ္ယူမယ့္သူမ႐ွိတာေၾကာင့္ လယ္သမားေတြအေနနဲ႔ ေအာ္ဂဲနစ္စိုက္ပ်ဳိးေရးကို ျပဳလုပ္ဖို႔ မလြယ္ကူႏိုင္ဘဲ ျဖစ္ေနရျခင္းပါ။
(၃) တတိယအားနည္းခ်က္ကေတာ့ နည္းပညာလိုအပ္ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။ ေျမဆီေျမႏွစ္ေကာင္း လုပ္ရတာေတြ၊ သဘာ၀ေျမၾသဇာ ထုတ္လုပ္ရတဲ့ နည္းပညာေတြ၊ ပိုးေကာင္ေတြမက်ေအာင္ကာကြယ္ တားဆီးႏွိမ္ႏွင္းဖို႔ဆိုတာ လြယ္မေယာင္နဲ႔ ခက္ခဲတဲ့နည္းပညာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါကို လယ္သမားေတြ သိ႐ွိေအာင္ပညာေပးမႈေတြ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ မလုပ္ႏိုင္ေသးတာက အားနည္းခ်က္တစ္ခု ျဖစ္ေနပါေသး တယ္။
(၄) ေနာက္ဆံုးအခ်က္အေနနဲ႔ ေအာ္ဂဲနစ္သီးႏွံေတြဟာ သမား႐ိုးက်သီးႏွံေတြနဲ႔ ႏိႈင္းယွဥ္ရင္ အ႐ြယ္အစား ပိုမိုေသးေလ့႐ွိပါတယ္။ မ်က္ႏွာျပင္ အေနအထားကလည္း လွခ်င္မွ လွပါလိမ့္မယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ၀ယ္ယူစားသံုးသူ ေတြအတြက္ သိပ္ဆြဲေဆာင္မႈမ႐ွိျခင္းဟာလည္း အားနည္းခ်က္တစ္ခုလို႔ ဆိုရမွာေပါ့။
' အႀကံျပဳခ်က္ '
ေအာ္ဂဲနစ္ စိုက္ပ်ဳိးေရးစနစ္ဟာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ လူသားေတြအပါအ၀င္ ကမၻာႀကီးတစ္ခုလံုးရဲ႕ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳတဲ့ စိုက္ပ်ဳိးေရးစနစ္ျဖစ္တာေၾကာင့္ မိမိအိမ္ေနာက္ေဖးမွာလည္း တစ္ႏိုင္တစ္ပိုင္ စိုက္ပ်ဳိးတဲ့သူေတြအေနနဲ႔ ဒီအတိုင္း လုပ္ကိုင္ေဆာင္႐ြက္ၾကေစလိုပါတယ္။ ၿပီးရင္ မိမိရဲ႕မိသားစုလည္း စားသံုးမယ္။ ပိုလွ်ံတာကို ေစ်းကြက္မွာ ေရာင္းမယ္ဆိုရင္ အားလံုးအတြက္ အက်ဳိး႐ွိမယ္လို႔ ထင္ပါ တယ္။ စီးပြားျဖစ္ စိုက္ပ်ဳိးထုတ္လုပ္တဲ့ လယ္သမားေတြ အက်ဳိး႐ွိဖို႔ကေတာ့ Organic Market တစ္ခု ဖန္တီးေပးဖို႔ လိုပါလိမ့္မယ္။ ဒါမွသာ လယ္သမားေတြကလည္း အက်ဳိး႐ွိမွန္းသိၿပီး စိုက္ပ်ဳိးထုတ္လုပ္လာၾကမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
စားသံုးသူေတြအေနနဲ႔လည္း တတ္ႏိုင္သမွ် ေအာ္ဂဲနစ္အစားအစာေတြကို ဦးစားေပးစားသံုးၾကဖို႔၊ အထူးသျဖင့္ ကေလးေတြကို ေကၽြးတဲ့အစားအစာေတြဆိုရင္ ေအာ္ဂဲနစ္ ျဖစ္ႏိုင္သမွ်ျဖစ္ဖို႔ တိုက္တြန္းလိုပါ တယ္။
ေဒါက္တာခင္ေမာင္လြင္ (FAME)
— with Aung Kyawmin
Timeline Photos · Aug 20, 2013 ·
View Full Size · Send as Message · Report Photo
Like
Comment
Share
No comments:
Post a Comment