Sunday, 27 July 2014

စုိက္ပ်ဳိးေရးတြင္ အေရးႀကီးသည့္ ေရ၏ အရည္အေသြး

စုိက္ပ်ဳိးေရးတြင္ အေရးႀကီးသည့္ ေရ၏ အရည္အေသြး

July 3, 2014 at 5:45pm


ေရရွိရင္ အပင္စုိက္လုိ႔ရတယ္ဆုိေပမယ္႔ ေရေၾကာင့္ပဲ သီးႏွံပင္နဲ႔ ေျမဆီလႊာမွာ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈမ်ားစြာ ျဖစ္ေပၚနုိင္တယ္ဆုိတာ စုိက္ပ်ဳိးသူေတာင္သူဦးႀကီးမ်ား နဖူးေတြ႕၊ ဒူးေတြ႕ၾကဳံဖူးၾကမွာ မလြဲအမွန္ပါဘဲ။ စုိက္ပ်ဳိးတဲ့အခါမွာ လုိအပ္တဲ့ စုိက္ပ်ဳိးေရမွာ ရွိသင့္တဲ့
အရည္အေသြး—-အသုံးျပဳလုိက္တဲ့ စုိက္ပ်ဳိးေရေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚနုိင္တဲ့ျပႆနာ—–ဘယ္လုိေျဖရွင္းရမလဲဆုိတာ—–ေတာင္သူ ဦးႀကီးမ်ားဆီသုိ႕——
သီးႏွံမ်ားစုိက္ပ်ဳိးရာတြင္ အသုံးျပဳေသာ စုိက္ပ်ဳိးေရ၏ အရည္အေသြးသည္ အေရး ႀကီးေသာ က႑တစ္ရပ္ျဖစ္သည္။ သြင္းေရအရည္အေသြးကုိ စုိက္ပ်ဳိးေရးတြင္ အသုံးျပဳ ၍ သင့္ေတာ္ျခင္း၊ မသင့္ေတာ္ျခင္းဟူ၍ အဆင့္အတန္း ခြဲျခားထားပါသည္။အဘယ္ ေၾကာင့္ဆုိေသာ္ သြင္းေရတြင္ အခ်ဳိ႕ေပ်ာ္၀င္ႏုိင္ေသာ ဆားမ်ားပါ၀င္ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ ပါသည္။ စုိက္ပ်ဳိးေရ အရည္အေသြးသည္ ေရတြင္ေပ်ာ္၀င္ႏုိင္ေသာ ဆားမ်ား၏ ပမာဏႏွင့္ ဆားအမ်ဳိးအစားေပၚ မူတည္ပါသည္။     သြင္းေရတြင္ ေပ်ာ္၀င္ေနေသာ ဆား အမ်ဳိးအစားႏွင့္ ေပ်ာ္၀င္မႈပမာဏအလုိက္ သီးႏွံစုိက္ပ်ဳိးေျမတြင္ ျပႆ     နာအမ်ဳိးမ်ဳိး ျဖစ္ေပၚႏုိင္ပါသည္။ ျပႆ     နာျဖစ္ေပၚမႈ သည္ သြင္းေရအရည္အေသြးအျပင္ ေျမ၊ ရာသီဥတု၊ သီးႏွံအမ်ဳိးအစားႏွင့္ အသုံးျပဳသူ၏ ကၽြမ္းက်င္မႈေပၚတြင္လည္း မ်ားစြာမူ တည္ပါသည္။ အမ်ားဆုံးျဖစ္ေပၚေနေသာ ျပႆ     နာမ်ားမွာ-
(၁)    ေျမဆီလႊာဆားေပါက္မႈျပႆ     နာ
(၂)     ေရ၀င္နွဳန္းေလ်ာ့က်မႈျပႆ     နာ
(၃)    သီးႏွံမ်ား အဆိပ္သင့္မႈျပႆ     နာမ်ား ျဖစ္ၾကပါသည္။

(၁) ေျမဆီလႊာဆားေပါက္မႈျပႆ     နာ

ေျမေအာက္ေရမ်က္ႏွာျပင္ ျမင့္တက္ လာျခင္းေၾကာင့္လည္းေကာင္း၊ သြင္းေရတြင္ ဆားမ်ားပါ၀င္ျခင္းေၾကာင့္ လည္း ေကာင္း၊ အျမစ္ဇုန္တြင္ဆားမ်ားစုပုံလာ ျခင္းျဖင့္ ေျမတြင္းေရ၏ osmotic potential သည္ နိမ့္က်လာျပီး သီးႏွံပင္မွ ေရစုပ္ယူရန္ ခက္ခဲေစပါသည္။ ေျမတြင္းေရအသင့္ အတင့္ရွိေသာ္လည္း သီးႏွံပင္ေရငတ္ျခင္း ျဖစ္ေပၚေစျပီး သီးႏွံအထြက္ႏႈန္းမ်ား ေလ်ာ့က်ေစပါသည္။ ဤသုိ႔ အထြက္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ က်မႈသည္ သီးႏွံအမ်ဳိးအစားအလုိက္ ဆားငံဒဏ္ခံႏုိင္မႈ အနည္းအမ်ားအရ ကြဲ ျပားပါသည္။ ေျမဆီလႊာဆားေပါက္သျဖင့္ သီးႏွံပင္ထိခုိက္ေသာ လကၡဏာသည္ ေရငတ္ေသာ လကၡဏာႏွင့္ဆင္တူပါသည္။ ဆားေပါက္ေျမတြင္ ေျမတြင္းေရျမင့္မား ေနရန္ ေရကုိမၾကာခဏ သြင္းေပးရျခင္းႏွင့္ အျမစ္ဇုန္မွဆားမ်ားကုိ ေဆးခ်ရျခင္းကုိ အထူးဂ႐ုျပဳေဆာင္ရြက္ရမည္။ သီးႏွံ အထြက္ႏႈန္းသည္ အျမစ္ဇုန္တစ္ေလွ်ာက္ ေျမတြင္းေရတြင္ ပ်မ္းမွ်ဆားပါ၀င္မႈႏွင့္ တုိက္႐ုိက္အခ်ဳိးက်ပါသည္။

(၂) ေရ၀င္ႏႈန္းေလ်ာ့က်မႈျပႆ     နာ

သြင္းေရ၌ ဆုိဒီယမ္ (Na)သည္  ကယ္လဆီယမ္ (Ca)နွင့္ မဂၢနီဆီယမ္ (Mg) တို႔ထက္ ပိုမိုပါ၀င္လွ်င္  ေျမမႈန္ဖြဲ႕စည္းမႈကို ပ်က္စီးေစကာ ေျမေစးမႈန္႔မ်ားက ေရေပါက္ ေလေပါက္မ်ားကိုပိတ္၍ ေျမၾကပ္ျခင္း ျဖစ္ေပၚပါသည္။ ဤသို႔ ေျမၾကပ္၍ ေရ၀င္ႏႈန္း
ေလ်ာ့က်ပါက မိုးရြာ သို႔မဟုတ္ ေရသြင္းလွ်င္ ေျမမ်က္ႏွာျပင္၌ ေရမ်ားၾကာရွည္ စြာတင္ရွိေန၍  မ်ဳိးေစ့ပုတ္ျခင္း၊ ေရငတ္၍ အပင္ေသျခင္း၊ ေျခာက္လွ်င္ပတ္ၾကား ကြဲျခင္း၊ အဟာရရွိမႈ ဟန္႔တားျခင္း၊ ထယ္ ထြန္ရန္ ခက္ခဲျခင္းမ်ားအျပင္ အပင္အတြက္ လိုေသာေရကို ျပန္လည္သြင္းေပးရန္ ခက္ခဲ ျခင္းမ်ား ျဖစ္ေပၚလာပါသည္္။  ေရ၀င္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်မႈျပႆနာသည္ သြင္းေရအမ်ဳိး အစားသာမက  ေျမဆီလႊာအမ်ဳိးအစား၊ ေျမမႈန္ေပါင္းစပ္မႈ၊ ေျမေစးပါ၀င္မႈႏွင့္ ေျမက်စ္မႈ၊ ပြမႈအေျခအေနမ်ားအေပၚ မူ တည္ပါသည္။

(၃) သီးႏွံမ်ားအဆိပ္သင့္မႈျပႆ     နာ

သီးႏွံမ်ား အဆိပ္သင့္မႈသည္ အမ်ားအားျဖင့္ ကလို႐ိုဒ္၊ ဆိုဒီယမ္ႏွင့္ ဘိုရြန္ တို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္ပါသည္္။ ေျမတြင္းေရရွိ အိုင္းယြန္းမ်ားကို အျမစ္မွစုပ္ယူၿပီး ေနာက္ဆံုးအဆင့္ အရြက္မ်ားသို႔ ေရာက္ရွိစုပံုေနကာ သီးႏွံပင္အဆိပ္သင့္ႏိုင္ေသာ ပမာဏသို႔ေရာက္ရွိကာ အရြက္ဖ်ားမ်ား၊ အရြက္ နားမ်ားႏွင့္ အရြက္အလယ္ပိုင္းတို႔တြင္ ေလာင္ကၽြမ္းမႈကို ျဖစ္ေပၚေစပါသည္။ အဆိပ္သင့္မႈျဖစ္ေပၚျခင္းသည္ သီးႏွံ တစ္မ်ဳိးႏွင့္တစ္မ်ဳိးမတူဘဲ ႏွစ္ရွည္ခံ ပင္စည္မာ အပင္ႀကီးမ်ားတြင္ ပို၍ျဖစ္ေပၚေစပါသည္။ ဤသို႔ အဆိပ္သင့္မႈသည္ ေရသံုးစြဲမႈ နည္း ေသာ ေဆာင္းရာသီထက္ ေရသံုးစြဲမႈမ်ား ေသာ ေႏြရာသီတြင္  ပိုမိုျဖစ္ေပၚေစပါ သည္။ အထက္ေဖာ္ျပပါ ျပႆနာ မ်ားကို ေျဖရွင္းရန္အတြက္ ေရသြင္းစိုက္ပ်ိဳးမႈကို စနစ္တက် ေဆာင္ရြက္ရန္လိုအပ္ပါသည္္။

(၁) ေျမဆီလႊာဆားေပါက္မႈျပႆ     နာမ်ားကို ေျဖရွင္းရန္အတြက္

(က)    ေျမေအာက္ေရ ျမင့္တက္မလာေစရန္ ထိန္းထားျခင္း။
(ခ)    ဆားမ်ား စုပံုမလာေစရန္ ေရေဆးခ် ျခင္းႏွင့္ ရြာသြန္းေသာမိုးေရကို အက်ဳိးရွိစြာ အသံုးခ်ျခင္း။
(ဂ)    ဆားငန္ဒဏ္ခံႏိုင္ေသာ သီးႏွံမ်ား စိုက္ပ်ဳိးျခင္း။
(ဃ)    စနစ္တက် စိုက္ပ်ဳိးျခင္း။
- ေျမကို ညီညာစြာ တေျပးညီျဖစ္ ေအာင္ ညႇိထားျခင္း။
- ေရကို အခ်ိန္မွန္မွန္သြင္းေပးျခင္း။
- မ်ဳိးေစ့ကို ဆားစုပံုသည့္ေနရာမွ လႊဲ၍ ခ်ေပးျခင္း။
- မ်ိဳးေစ့မခ်မီ ေရသြင္းေပးျခင္း။
- ေရသြင္းနည္းစနစ္ကို မွန္ကန္စြာ အသံုးခ်ျခင္း။

(၂) ေရ၀င္ႏႈန္း ေလွ်ာ့က်မသြားေစရန္ အတြက္

(က)    ေျမဆီလႊာႏွင့္ သြင္းေရတြင္ ဓာတု ပစၥည္းမ်ား ထည့္သြင္းျခင္း။ ဓာတုပစၥည္းအျဖစ္ ေဂၚဒန္မႈန္႔ (ြပစ်ကာ) ကို အမ်ားဆံုးအသံုးျပဳပါသည္။ ဓါတုပစၥည္း ထည့္သြင္းျခင္းသည္ ေငြကုန္ ေၾကးက်မ်ားသျဖင့္ ပိုမိုထြက္ရွိလာမည့္ သီးႏွံႏွင့္ႏႈိင္းယွဥ္၍  စီးပြားေရးတြက္ေျခ
ကိုက္မကိုက္ကို ဆန္းစစ္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။ ေဂၚဒန္မႈန္႔ကို ေျမတြင္ထည့္သြင္း ရာတြင္ တစ္ဟတ္တာအက်ယ္ တစ္မီတာ အနက္ရွိေျမမွ ၁၀၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ေဂၚဒန္မႈန္႔ ၁၂ ဒသမ ၅ တန္ခန္႔ လိုအပ္ပါသည္။
(ခ)    အရည္အေသြးညံ့ေသာ ေရကို အရည္အေသြးေကာင္းေသာ ေရျဖင့္ေရာ၍အသံုးျပဳျခင္း။ ေရညံ့ကို ေရသန္႔ျဖင့္ေရာလိုက္ျခင္း ျဖင့္  ဧရိယာဧက ပိုမိုစိုက္လာႏိုင္ပါသည္။ ေရသန္႔ႏွင့္ ေရညံံ့ကိုမေရာဘဲ တစ္လွည့္စီ သံုးပါက ေရသန္႔ကုန္ဆံုးခ်ိန္တြင္ ေရ၀င္ ႏႈန္းေလွ်ာ့က်မႈ ပိုမိုျဖစ္လာႏိုင္ပါသည္။ေႏြရာသီတြင္ ေရညံ့ျဖင့္စိုက္ၿပီး မိုးတြင္းတြင္ မိုးေရျဖင့္ စိုက္ပါက အလားတူ ေရ၀င္ႏႈန္း ေလွ်ာ့က်မႈဒဏ္ကို ခံရပါသည္။ ဤအေျခအေနတြင္ မိုးမက်မီ တစ္ဟက္တာလွ်င္ ေဂၚဒန္မႈန္႔ ၁ ဒသမ ၂ တန္ႏႈန္းခန္႔  ေျမ မ်က္ႏွာျပင္တြင္ ၾကဲပက္ျခင္းျဖင့္ ကာကြယ္ ႏိုင္ပါသည္။
(ဂ)    ေျမကို နက္စြာထယ္လွန္ျခင္းႏွင့္ ၾကား ထြန္လိုက္ျခင္း။
ေျမက်စ္လႊာကို ခြဲရန္အတြက္ ထယ္ကို နက္နက္လွန္ၿပီး၊ ေျမၾကပ္ျခင္းကို ကာကြယ္ရန္ ၾကားထြန္၀င္ျခင္း စသည့္ လုပ္ငန္းမ်ားကို အခါအားေလ်ာ္စြာ လုပ္ေပးရသည္။ ေျမအစိုဓာတ္အေျခအေနတြင္ ထယ္ ကို နက္နက္ထိုးေပးပါက ေျမစိုင္ခဲမ်ား ျဖစ္ေပၚ၍ ေျမစိုင္ခဲမ်ားအေၾကာင္းသို႔ ေရ
မ်ား ၀င္သြားႏိုင္ပါသည္။ ၾကားထြန္လိုက္ ျခင္းသည္ ေပါင္းျမက္ႏွိမ္နင္းရန္ႏွင့္ ေျမဆီလႊာ၌ ေလ၀င္ေလထြက္ ေကာင္းေစရန္ အျပင္ မ်က္ႏွာျပင္ေရစီးႏႈန္းကိုလည္း ေႏွးေစေသာေၾကာင့္ ေျမဆီလႊာအတြင္း ေရကို ပိုမိုစိမ့္၀င္ေစပါသည္။
(ဃ)    ေအာ္ဂဲနစ္ပစၥည္းမ်ားထည့္ေပးျခင္း။
သီးႏွံအႂကြင္းအက်န္ႏွင့္ အျခား ေအာ္ဂဲနစ္ပစၥည္းမ်ားကို ေျမဆီလႊာတြင္ ေရာေမႊေပးပါက ေရ၀င္ႏႈန္းကို ျမင့္တက္ ေစပါသည္။ ေရ၀င္ႏႈန္းျမင့္တက္ေစရန္  အေျခအေနကိုလုိက္၍ ေအာ္ဂဲနစ္ပစၥည္း မ်ားကို တစ္ဟတ္တာလွ်င္ (၄၀-၄၀၀) တန္
ေလာက္ထိ ထည့္ေပးရန္လိုအပ္ပါသည္။ ထည့္သြင္းရာတြင္လည္း အေပၚယံေျမဆီ လႊာထဲသို႕ ေရာေမႊေပးရပါမည္။
(င) သြင္းေရကို စနစ္တက်အသံုးခ်ျခင္းတြင္
(က) မၾကာခဏ ေရသြင္းေပးျခင္း
(ခ)  မ်ဳိးေစ့မခ်မီ ေရသြင္းေပးျခင္း
(ဂ)  ေရကို အခ်ိန္ၾကာရွည္စြာ  ေရသြင္းေပးျခင္း
(ဃ) သင့္ေတာ္ေသာ ေရသြင္းနည္း စနစ္ကို ေျပာင္းလဲအသံုးျပဳျခင္းတို႔ ျဖစ္ပါသည္။

(၃) သီးနွံအဆိပ္သင့္မႈ ျပႆ     နာ ေျဖရွင္းရန္အတြက္

သီးႏွံအဆိပ္သင့္မႈ ျပႆ     နာမျဖစ္ေစရန္ အေကာင္းဆံုးနည္းလမ္းမွာ အဆိပ္သင့္မႈျဖစ္ေစေသာ ေရကိုမသံုးရန္ ျဖစ္ပါသည္။ ဆိုဒီယမ္ကလိုရိုဒ္ႏွင့္ ဘိုရြန္အဆိပ္သင့္မႈကို ေျမဆီလႊာေအာက္သို႔ ေဆးခ်ျခင္းျဖင့္ ေျဖရွင္းႏိုင္ပါသည္။ ေဆးခ်ရန္ အတြက္ ေရလိုအပ္မႈအလြန္မ်ား၍ ေဆာင္ရြက္လွ်င္ ခံႏိုင္ရည္ရွိသည့္ သီးႏွံပင္မ်ားကို ေျပာင္းလဲစိုက္ပ်ဳိးျခင္း၊ စိုက္ပ်ဳိးနည္းစနစ္ ေျပာင္းလဲျခင္းမ်ားျဖင့္ ေဆာင္ရြက္ရပါ မည္။ သို႔ျဖစ္ပါေသာေၾကာင့္ စိုက္ပ်ဳိးေရ၏ အရည္အေသြးကို ခြဲျခားရန္လိုအပ္ပါသည္။
စိုက္ပ်ဳိးေရ၏ အရည္အေသြးကို ခြဲျခား ေလ့လာရာတြင္
(က)    စိုက္ပ်ိဳးေရ၏ အခ်ဥ္၊ အငန္ဓာတ္ (pH)
(ခ)      စိုက္ပ်ဳိးေရတြင္ ပါ၀င္ေသာ ဆားမ်ား၏ျပင္းအား (EC)
(ဂ)      စိုက္ပ်ဳိးေရတြင္ ပါ၀င္ေသာ ဆားတစ္မ်ဳိးျဖစ္သည့္ ဆိုဒီယမ္ႏွင့္ တျခားဆားမ်ားျဖစ္ေသာ ကယ္လ္ ဆီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္တို႔၏ ပါ၀င္မႈ အခ်ဳိး(SAR)
(ဃ)    စိုက္ပ်ိဳးေရတြင္ ပါ၀င္ေသာဘိုရြန္၏ ျပင္းအားႏွင့္ အျခား အင္ေအာ္ဂဲနစ္မ်ား
(င)      စိုက္ပ်ဳိးေရတြင္ ပါ၀င္ေသာ ကာဗြန္နိတ္ႏွင့္ ဘိုင္ကာဗြန္နိတ္မ်ား
(စ)      ကလို႐ိုဒ္ႏွင့္ ဆာလဖိတ္တို႔၏ စိုက္ပ်ဳိးေရတြင္ ပါ၀င္မႈ
အထက္ပါ စိုက္ပ်ဳိးေရ၏ အရည္ အေသြးကို ေအာက္ပါနည္းလမ္းမ်ားျဖင့္ စိုက္ပ်ဳိးေရး သုေတသနဦးစီးဌာနတြင္ စစ္ေဆးတိုင္းတာလ်က္ရွိပါသည္။
သီးႏွံအထြက္ႏႈန္း ျမင့္မားေစရန္ မိမိအသံုးျပဳမည့္သြင္းေရ၏ အရည္အေသြး ကိုလည္း ထည့္သြင္းစဥ္းစားသင့္ပါေၾကာင္း သတင္းေကာင္းပါးလိုက္ပါသည္။

- ေဒါက္တာခင္မာေဌး(စိုက္/သု)

Source: http://thefarmermedia.com

No comments:

Post a Comment