Thursday, 29 January 2015

ေရာ္ဘာ

ျမန္မာ့ ေရာ္ဘာ အရည္အေသြး အာဆီယံ အဆင့္မီဖုိ႔ ဆိုလွ်င္
ေရာ္ဘာ သည္ စက္မႈ လုပ္ငန္းသံုး ပစၥည္း အျဖစ္ မရွိ မျဖစ္ ေနရာယူ ထားသည္။ အပင္မွ ထြက္ေသာ စက္မႈ လုပ္ငန္းသံုးပစၥည္း မ်ား အနက္ ေရာ္ဘာ သည္ ႏုိင္ငံျခား ေငြ ျမင့္မားစြာ ရရွိႏုိင္ေသာ ထုတ္ကုန္ ျဖစ္သည္။ ႏုိင္ငံ တကာ ေစ်းကြက္တြင္ ပထမတန္စား အရည္ အေသြးေကာင္း ေရာ္ဘာ တစ္တန္လွ်င္ အေမရိကန္ ေဒၚလာ ၁,၀၀၀ မွ ေဒၚလာ ၁,၂၀၀ ခန္႔ေစ်းေပါက္ ေနသည္။
သို႔ေသာ္ ျမန္မာ့ ေရာ္ဘာသည္ တစ္ တန္လွ်င္ အေမရိကန္ ေဒၚလာ ၆၀၀ မွ ေဒၚလာ ၇၀၀ ပင္ အႏုိင္ ႏုိင္ ေရာင္းေန ရသည္။ ေစ်းႏႈန္းထက္၀က္မွ် ကြာေနသည္ ကို ေတြ႕ရသည္။ ဓိကအေၾကာင္းရင္း ကို ေလ့လာသံုးသပ္ၾကည့္ေသာ္ ျမန္မာ့ ေရာ္ဘာ သည္ အရည္အေသြး မမီ၊ ကမၻာ့ ေစ်းကြက္ တြင္ ေရာင္းပန္း မလွ၊ ေစ်းေကာင္း မရျဖစ္ ေနသည္။
အဘယ္ေၾကာင့္ ျမန္မာ့ ေရာ္ဘာသည္ အရည္အေသြး မမီရ သနည္း။ ဆန္းစစ္ ၾကည့္ေသာ္ ေရာ္ဘာ အေစးလွီး ၿပီး ရရွိလာေသာ ေရာ္ဘာ အေစး မ်ားကို နည္းစနစ္ မွန္မွန္ မေဆာင္ရြက္ ျခင္းက အဓိက တရားခံ ျဖစ္ေန သည္ကို ေတြ႕ရွိ ရသည္။ ေရာ္ဘာ အရည္ အေသြး က်ရျခင္း သည္ (က) ျပင္ပ ပေယာဂေၾကာင့္ က်ဆင္းရျခင္း၊ (ခ) နည္းစနစ္ လုိက္နာမႈ မ မွန္ကန္ျခင္းေၾကာင့္ က်ဆင္း ရျခင္း တို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚ ရသည္။ 
ျပင္ပ ပေယာဂတြင္ အသံုးျပဳ ေသာ ျခံသံုးပစၥည္းမ်ား (ဥပမာ-အေစးလွီးဓား၊ အေစးခံခြက္) မသန္႔ရွင္း ျခင္း၊ ေရာ္ဘာ ကၽြမ္းက်င္ လုပ္သား ရွားပါး လာျခင္း၊ အေစး လွီးျခံ၏ အဂၤါရပ္မ်ားႏွင့္ မညီၫြတ္
ျခင္း စသည္တို႔ျဖစ္သည္။ နည္းပညာလိုက္နာမႈ မမွန္ကန္ျခင္းတြင္ အသံုးျပဳေသာ ဓာတုေဆး ႏႈန္းထားမ်ား မမွန္ကန္ျခင္း၊ အသံုးျပဳေသာ ေဆးမ်ား အမ်ဳိးအစား မမွန္ကန္ျခင္း၊ ထုတ္လုပ္မႈ နည္းပညာကို ကဃနဏ မသိ /မရွိျခင္း၊ အေစးလီွးနည္း၊ အေစးလီွးစနစ္မ်ား မမွန္ကန္ျခင္း၊ ေရာ္ဘာအေစးခံျခင္း၊ အေျခာက္ခံျခင္း၊ မိႈင္းခံျခင္းစသည့္နည္း စနစ္အဆင့္ဆင့္တုိ႔တြင္ အားနည္းခ်က္၊ ခ်ဳိ႕ယြင္း ခ်က္မ်ား ရွိေနျခင္း တုိ႔သည္ အေၾကာင္း ရင္းခံမ်ား ျဖစ္ၾကသည္။
အရည္အေသြးေကာင္း ေရာ္ဘာ ရရွိေစရန္ လုိက္နာ ရမည့္ နည္းပညာမ်ား၊ နည္းစနစ္ မ်ား မ်ားစြာ ရွိပါသည္။ နည္းပညာမ်ားကို စနစ္တက်လိုက္နာက်င့္သံုးမွသာလွ်င္ ေရာ္ဘာျခံရွင္ႀကီးမ်ားသည္ အဆင့္ ျမင့္အရည္အေသြးေကာင္း ေရာ္ဘာမ်ားကို ရရွိႏိုင္မည္ ျဖစ္ပါသည္။ ပထမဦးစြာ ေရာ္ဘာျခံအေစးလွီး လုပ္သားမ်ားသည္ ေရာ္ဘာျခံအေစးလွီး ဓား၊ အေစးစီးက်မည့္ ေရတံေလွ်ာက္၊ အေစး ခံခြက္မ်ားကို သန္႔ရွင္း စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးေၾကာၿပီးမွသာ အသံုးျပဳရမည္ ျဖစ္သည္။
အေစးလွီးဓား၊ အေစးက်မည့္ ေရတံေလွ်ာက္၊ အေစးခံခြက္မ်ားသည္ ညစ္ပတ္ေနၿပီး၊ အမႈန္အမႊား၊ သံေခ်း၊ သံမႈန္ မ်ားကပ္ေနပါက ေရာ္ဘာအေစးတြင္ ေရာေႏွာပါလာၿပီး ေရာ္ဘာေစးအရည္အေသြးကို ထိခုိက္ေစပါသည္။ အေစးလွီးၿပီး၊ အေစးသိမ္းဆည္းခ်ိန္ ေရာက္ပါကလည္း ေရာ္ဘာအေစးမ်ားကို စုေဆာင္းမည့္ ပံုး၊ ခြက္မ်ားကို သန္႔ရွင္းစင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးေၾကာၿပီးမွ အသုံုးျပဳရမည္ျဖစ္သည္။ သာမန္တြင္ အေစးစုစည္းပံုမ်ား၊ ခြက္မ်ား ကို ေဆးေၾကာျခင္းမျပဳဘဲ ေန႔စဥ္ဆက္တိုက္ အသံုးျပဳေန
ၾကသည္ကို ေတြ႕ရွိရသည္။ ၎မွ တစ္ဆင့္ ေရာ္ဘာ အေစး စုစည္း မည့္ပံုးမ်ား ကို အမႈန္အမႊား၊ အမိႈက္မ်ားမွ ေရာ္ဘာေစးအရည္တြင္ ေရာေႏွာပါလာၿပီး၊ အခ်ဥ္ ေဖာက္ကာ အရည္အေသြးကို က်ေစ ပါသည္။
ေရာ္ဘာအေစးခဲရာတြင္ ေရကို မျဖစ္မေန အသံုးျပဳရပါသည္။ ေရသည္ သန္႔ရွင္း ေသာေရျဖစ္ရန္ လိုပါသည္။ ေရညစ္ပတ္ပါက ေရာ္ဘာအေစးလည္း ညစ္ေပသြား မည္ျဖစ္သည္။ ေရကို ညသိပ္ထားၿပီး၊ ၈၀ စကာျဖင့္ ေသခ်ာစြာစစ္ၿပီးမွသာ အေစးခဲရာတြင္ အသံုးျပဳရန္ အထူးသတိျပဳရမည့္ အခ်က္ျဖစ္သည္။ လက္ေတြ႕တြင္ ေရာ္ဘာျခံမ်ား၌ ေရာ္ဘာအေစးခဲရန္ ေရကုိရရာေရျဖင့္ အသုံးျပဳ ေနၾကသည္ကို ေတြ႕ရသည္။
ေနာက္တစ္ခ်က္မွာ ေရာ္ဘာအေစးရည္ကို ၄၀၊ ၆၀၊ ၈၀ အေပါက္အရြယ္ဇကားမ်ားျဖင့္ အထပ္ထပ္ စစ္ရန္လိုအပ္ပါသည္။ ျခံမ်ားတြင္ ဇကာမ်ား အရြယ္အစား အလံုအေလာက္ အသံုးမျပဳဘဲ ေရာ္ဘာ အေစးရည္ကို စစ္ေနၾကသည္ကို ေတြ႕ရွိရပါသည္။ မည္သုိ႔မွ် အရည္အေသြး ေကာင္းေရာ္ဘာျပား မရရွိႏုိင္ပါ။ ေရာ္ဘာအေစးခဲကန္မ်ားကို အသံုး ျပဳရာတြင္ စနစ္တက်တည္ေဆာက္ထား ေသာ၊ သို႔မဟုတ္ စနစ္တက်ျပဳျပင္ထုတ္ လုပ္ထားေသာ အေစးခဲကန္မ်ားကိုသာ အသံုးျပဳရမည္ျဖစ္သည္။ စနစ္တက်မရွိ ေသာ အေစးခဲကန္သည္ မည္သုိ႔မွ် အရည္ အေသြးေကာင္းေသာ ေရာ္ဘာျပားကို ထုတ္လုပ္ေပးႏုိင္မည္ မဟုတ္ပါ။
ေရာ္ဘာ အေစး ခဲရာတြင္ ေဖာမစ္ အက္စစ္ အသံုးျပဳပါက ေရာ္ဘာ၏ ရုပ္ဂုဏ္သတိၱေရာ၊ ဓာတ္ဂုဏ္ သတၱိပါ ေကာင္းေစ ပါသည္။ ေဖာမစ္အက္စစ္ တစ္ေအာင္စလွ်င္ ေရာ္ဘာ ၁၃ ေပါင္ မွ ၁၈ ေပါင္သာ အသံုးျပဳရန္ျဖစ္ပါသည္။ ဆာလ္ျဖဴရစ္အက္စစ္ အသံုးျပဳေနပါက မည္သို႔မွ် ေရာ္ဘာအရည္အေသြး ေကာင္းကို မေပးႏုိင္ပါ။ ဆာလ္ျဖဴရစ္အက္စစ္ အသုံုးျပဳပါက မိႈင္းခံရာတြင္ ေရာ္ဘာျပား ျပတ္က်ေစသည္။ ဆာလ္ျဖဴရစ္အက္စစ္သည္ (In-Organic Acid) ျဖစ္ၿပီး၊ ေဖာမစ္အက္ဆစ္သည္ (Organic-Acid)ျဖစ္ပါ သည္။
ေရာ္ဘာအေစးခံၿပီး တစ္နာရီခြဲမွ (၂) ႏွစ္နာရီၾကာလွ်င္ အေစးခဲကန္အတြင္းသို႔ သန္႔ရွင္းစင္ၾကယ္ ေသာ ေရျဖင့္ ေရလွ်ံက်သည္အထိ ေရထပ္မံျဖည့္ေပးရန္ လိုအပ္ပါသည္။ ေရာ္ဘာအေစးခဲေစရန္ အသံုးျပဳသည့္ ေဖာ့မစ္အက္စစ္ပမာဏသည္ ထည့္သြင္းေသာ အေစးခဲပစၥည္း၊ အေစးခဲေသာ အခ်ိန္၊ ရာသီဥတု၊ အေစးအရည္၏ အေစးသားပါ၀င္မႈ ေပၚမူတည္၍ အက္စစ္ လိုအပ္ခ်က္ ေျပာင္းလဲ
ႏုိင္ပါသည္။ အက္စစ္ကို အသံုးျပဳရာ တြင္ ေရေရာၿပီး အက္စစ္အေပ်ာ့ကိုသာ အသံုးျပဳရမည္။ အက္စစ္ ေပ်ာ့အရည္ႏွင့္ ေရာ္ဘာ အေစးရည္ကို သမ ေအာင္ေမႊေပးရ မည္ျဖစ္သည္။ အေစးခဲၿပီးပါက အေစးခဲဗန္း၊ သို႔မဟုတ္ကန္ကို ဖံု၊ ခဲ၊ အမႈိက္မ်ား မ၀င္ေအာင္ ပလပ္စတစ္ျဖင့္ ဖံုးေပးထားရန္ လိုပါသည္။ ခဲသြားေသာ ေရာ္ဘာျပားမ်ားကို အျပင္သို႔ ထုတ္ယူၿပီး ေရစစ္ၿပီးပါက ေရာ္ဘာျပားမ်ားကို ႀကိတ္စက္ျဖင့္ လိုအပ္သည့္ အရြယ္အစားေရာက္ေအာင္ ႀကိတ္ေပးရမည္။ ေရာ္ဘာအေစျပား၏ အထူကို သံုးမီလီမီတာမွ ေလးမီလီမီတာရရွိေအာင္ ႀကိတ္ရမည္။
အေစးခဲရာတြင္DRC (Dry Rubber Content)မွာ (၁ မွ ၁.၅ထိ)သာရွိေစရန္ လိုအပ္သလို ေရေရာစပ္ေပးရမည္ျဖစ္သည္။ ေရာ္ဘာျပားမ်ားကို မိႈမတက္ေစရန္ တန္းတြင္ ေရေကာင္းစြာ စစ္ၿပီးမွသာ မိႈင္း႐ုံသို႔ မိႈင္းခံရန္ သြင္းရမည္ျဖစ္သည္။ မိႈင္း႐ုံ၏ အပူခ်ိန္ကို ေန႔အလုိက္
ျမႇင့္တင္ေပး ထားရန္ လိုအပ္ပါသည္။ အပူခ်ိန္ျပင္းလြန္းပါက ေရာ္ဘာျပားတြင္ ေလပူေပါင္းမ်ား၊ အစင္းမ်ား၊ အစက္ေပ်ာက္မ်ားထေစၿပီး၊ အရည္အေသြးက်ေစပါသည္။
ပထမေန႔ ၁၁၀ ဒီဂရီဖာရင္ဟုိက္ ဒုတိယေန႔ ၁၂၀ ဒီဂရီဖာရင္ဟုိက္ တတိယေန႔ ၁၃၀ ဒီဂရီဖာရင္ဟုိက္ စတုတၳေန႔ ၁၄၀ ဒီဂရီဖာရင္ဟုိက္ ထားရွိရန္ လုိအပ္ပါသည္။ အရည္အေသြးေကာင္း ေရာ္ဘာရရွိ ေစရန္ ထုတ္လုပ္ရာတြင္ ဓာတုပစၥည္းမ်ားကို အသံုးျပဳရပါသည္။ ေရာ္ဘာျပား အေရာင္ေတာက္ပ ေစရန္ ဆိုဒီယမ္မက္တာဘုိင္ဆာလ္ဖိုဒ္ သံုးေအာင္စကို ေရာ္ဘာ ေပါင္ ၁၀၀ အတြက္ အေစးခံခ်ိန္ တြင္ ေရာစပ္ အသံုးျပဳႏုိင္ပါသည္။
ေရာ္ဘာျပားမ်ားကို မိႈမတက္ေစရန္ အတြက္ PNP (Para Nitro Phenol) ေဖ်ာ္ရည္ (Stock Solution) ၅ ဂါလံကို ေရဂါလံ ၅၀ ႏွင့္ေရာၿပီး၊ ေရာ္ဘာေပါင္ ၁၀၀ ကို ေဆးေၾကာ ေပးရန္ လိုအပ္သည္။ ေရာ္ဘာ အေစးျပားမ်ား တစ္ခုႏွစ္တစ္ခု၊ တစ္ထုပ္ႏွင့္တစ္ထုပ္ မကပ္ေစရန္ တယ္လ္ကန္ေပါင္ဒါကို အသံုးျပဳရန္ လိုအပ္ပါသည္။ ေရာ္ဘာ အေစးမခဲေစရန္အတြက္ အမိုးနီးယား
အရည္ ဂါလံ၀က္ အတြက္ ေရာ္ဘာေပါင္ ၁,၀၀၀ အတြက္ အသံုးျပဳႏုိင္ပါသည္။
မိႈင္းခံၿပီး ေရာ္ဘာျပားမ်ားကို ကၽြမ္းက်င္ သူျဖင့္ အတန္း အစား ခြဲျခားရန္ လိုအပ္ ပါသည္။ အရည္ အေသြးျပည့္မီေသာ ေရာ္ဘာျပားသည္ ေနေရာင္တြင္ ေထာင္ ၾကည့္ပါက ၾကည္လင္ေတာက္ပေနၿပီး တစ္ျပားလံုး ပယင္းေရာင္ထေနသည္။ အစက္ အေျပာက္၊ အစင္းလံုး၀မပါရွိသည္ကို ေတြ႕ရွိရသည္။ ေရာ္ဘာကို ထုပ္ပိုးရာတြင္ Press Box ကို အသံုးျပဳ၍ က်စ္လစ္ေအာင္ ထုပ္ပိုးၿပီး ျပည္ပ
သုိ႔ တင္ပို႔ႏုိင္ပါသည္။ အထက္ပါနည္းပညာမ်ားကို လုိက္ နာက်င့္သံုးျခင္းျဖင့္ ႏုိင္ငံတကာအဆင့္မီ အရည္အေသြး ေကာင္းေရာ္ဘာမ်ား ထုတ္လုပ္ႏုိင္ ပါသည္။

- ေအာင္ဆန္း (စုိက္ပ်ဳိးေရး)

Ref; The Farmer Media 

၀န္ခံခ်က္ - ဆရာ ေအာင္ဆန္း (စုိက္ပ်ဳိးေရး)၏ မူရင္းေဆာင္းပါးကုိ အနည္းငယ္ Edit ထားပါသည္။

No comments:

Post a Comment